Održana terenska vježba o jačanju forenzičkih kapaciteta

0

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH organizovala je danas na Palama subregionalnu terensku vježbu na kojoj su učestvovale bezbjednosne strukture iz Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Vježba je održana u okviru projekta “EU P57” pod nazivom “Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog incidenta”.

Direktor Agencije Neđo Kojić naveo je da je ovo završna vježba regionalnog karaktera, te da iz BiH učestvuju Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalna uprava policije.

On je naveo da je cilj vježbe primjena procedura za istraživanje lica mjesta u istrazi hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog incidenta.

“Ovo je samo jedna u nizu vježbi koje su već održane u ostalim zemljama, tako da će sada konzorcijum projekta izvještavati zemlje o uspješnosti vježbe”, istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, terenska vježba je obuhvatala izviđanje, procjenu rizika, izradu akcionog i plana trijaže, timsku komunikaciju, prikupljanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, propisno pakovanje i dekontaminaciju, uz diskusiju i štabno odlučivanje o postupcima po scenariju vježbe radiološko-nuklearnog tipa.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je učesnicima pet zemalja iz regiona, te naveo da je riječ o veoma izazovnih forenzičkim ispitivanjima.

“Vježbi prisustvuju i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Drago nam je da smo domaćini i to mnogo znači za opštinu, kao i za razvoj saradnje sa institucijama”, naveo je Jugović.

On je dodao da se terenska vježba odvija zahvaljujući potencijalima kojima raspolaže ova lokalna zajednica i sportska dvorana.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o