Održana Svetosimeonska akademija

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održana Svetisimeonska akademija, koju tradiconalno organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“.

Član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ i predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radoslav Perić rekao je da je manifestacija posvećena Svetom Simeonu Mirotočivom, odnosno Stefanu Nemanji povodom 900 godina od njegovog rođenja.

„Stefan Nemanja je jedan od najznačajnijih srpskih vladara čijim se djelima i danas nadahnjujemo. On je udario temelje srpske državnosti i stvorio prvu srpsku državu“, rekao je Perić.

Tokom Svetosimeonske akademije Perić je podsjetio na brojne aktivnosti iza čije organizacije stoji SPKD „Prosvjeta“.

„Prateća manifestacija Svetosimeonske akademije je izložba oko 60 fotografija koje je snimio profesor Ivo Simić koje svjedoče o radu `Prosvjete` i na kojima smo prikazali koliko i na čemu smo radili i radimo s ciljem očuvanja naše kulturne baštine“, rekao je Perić.

Zvornička „Prosvjeta“ ustanovila je i književnu nagradu „Prosvjete“ pod nazivom „Knjiga godine“ koja će se tradicionalno dodjeljivati autorima iz Zvornika.

„Nagrada `Knjiga godine Zvornik 2012` večeras je uručena po prvi put u istoriji Zvornika. Odlučili smo da diplomu i novčanu nagradu dobije Goran Tešić za knjigu `Boškovići kod Zvornika, vrijeme, ljudi i događaji`, jer je priredio divno djelo koje će budućim generacijama svjedočiti o ovom selu, ljudima i našem vremenu“, rekao je Perić.

Tokom Svetosimeonske akademije nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, Crkveni hor „Nikolaj Velimirović“, recitatorska i dramska sekcija Gimnazije i srednje stručne škole „Petar Kočić“ i „Prosvjetina“ najmlađa Folklorna sekcija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare