Održana svečana akademija povodom 200 godina „Srpskog rječnika“

1

U Kulturnom centru Pale večeras je održana svečana akademija povodom 200 godina od objavljivanja „Srpskog rječnika“ Vuka Stefanovića Karadžića, a poruka ovog skupa je da država, mediji i školstvo treba da se bore za očuvanje srpskog jezika.

Akademija je održana u organizaciji studenata Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Student četvrte godine na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Ana Stakić rekla je novinarima da je Vuk kroz svoj rječnik sačuvao prebogatu istoriju srpskog naroda.

„U rječniku se mogu naći zanimljivi podaci o srpskim običajima, brzalice, zagonetke“, navela je Stakićeva.

Ona je dodala da je na akademiji bilo riječi o značaju ćirilice, njegovanja srpske istorije, kulture i običaja.

„Značaj akademije je veliki – ona treba da pokrene državu, medije i školstvo da se bore za očuvanje srpskog jezika i tradicije“, istakla je Stakićeva.

 

Student četvrte godine na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Nina Lazarević rekla je da je ćirilica osnovni simbol srpskog nacionalnog identiteta.

„Sami smo glavni krivci što ne pišemo ćirilicom i što je ne čuvamo. Srpski jezik je u teškom položaju jer je rasparčan na neke druge jezike“, napomenula je Lazarevićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu na Palama Saša Knežević rekao je da je ćirilica najsavršenije pismo.

Prema njegovom mišljenju, mladi pišu ćirilicom u okviru školskog sistema, ali problem nastaje po završetku osnovne škole jer se kasnije odlučuju za latinicu zbog nekih besmislenih pragmatičnih razloga kao što su „lakše je pisati“.

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je da će opština nastojati da podrži ovakve manifestacije zbog njihovog značaja za obrazovanje i očuvanje srpskog jezika.

Na akademiji su učestvovali studenti Katedre za srbistiku u ulozi voditelja, recitatora, guslara i glumaca, a govorili su i profesori Miloš Kovačević, Milanka Babić, Biljana Samardžić i Saša Knežević, zatim je nastupio hor Filozofskog fakulteta Pale i Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ sa Pala.

Srpski rječnik je rječnik čiji je autor Vuk Stefanović Karadžić, a puno ime glasilo je „Srpski rječnik istolkovan njemačkim i latinskim riječima“.

Prvo izdanje „Rječnika“ izašlo je 1818. godine i sadrži 26.270 riječi koje je Vuk čuo u narodnom govoru. Vuk je građu za ovaj rječnik počeo da skuplja još 1815. godine na nagovor Jerneja Kopitara.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Хвала учесницима на лијепом излагању познавања језика. Публика је била на тренутке и усхићена садржајима из дубине свијести и душе, а који су нам доступни захваљујући матерњем језику.