Održana skupština SDS-a u Palama (pregled)

0

Mićić: Usvojen izvještaj o radu Bosića

Skupština Srpske demokratske stranke (SDS) jednoglasno je danas na Palama usvojila Izvještaj o radu predsjednika stranke Mladena Bosića. Potpredsjednik SDS Mićo Mićić potvrdio je Srni da je Skupština dala i jednoglasnu podršku Ognjenu Tadiću kao kandidatu za predsjednika Republike Srpske na predstojećim opštim izborima. „Podržan je i prijedlog rukovodstva stranke u vezi sa koalicionim nastupom sa Partijom demokratskog progresa (PDP) i Srpskom radiklanom strankom RS na predstojećim opštim izborima u BiH“, dodao je Mićić. Prema njegovim riječima, Skupština SDS istovremeno je prihvatila prijedlog o koalicionom partnerstvu koji su joj uputile ove dvije stranke

Koalicija za predsjednika RS i člana predsjedništva BiH

Skupština Srpske demokratske stranke (SDS) potvrdila je odluku Glavnog odbora stranke da počnu finalni razgovori u vezi sa formiranjem koalicija za kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH sa ostalim potencijalnim partnerima, prije svega sa PDP-om i SRS RS. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je na konferenciji za novinare, nakon zasjednice u Palama, da je Skupština jednoglasno potvrdila da potpredsjednik stranke Ognjen Tadić bude kandidat SDS-a za predsjednika RS na predstojećim opštim izborima.

„Prije nominacije Tadića, obavili smo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima i dobili njihovu saglasnost da ga podrže kao zajedničkog kandidata“, rekao je Bosić i dodao da SDS neće imati ništa protiv ukoliko predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić bude kandidat za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH. On je dodao da je Skupština usvojila Izvještaj o radu stranke između dva zasjedanja, novi program rada i tehničke izmjene Statuta koje definišu pojedine procedure za određene situacije u praksi za koje Statut do sada nije imao odgovor, kao što je na primjer popuna GO. Današnje skupštinsko zasjedanje, smatra Bosić, pokazala je jedinstvo SDS-a, spremnost za ulazak u političku borbu pred predstojeće izbore i demantovala sve neobjektivne glasine i pokušaje pojedinaca da pokažu da je SDS u turbulenciji, nestabilan i da se osipa.         

„Za nas je priča o Draganu Kaliniću i grupi koja se okuplja oko njega završena priča. Mi smo stavili tačku na to i ne mislimo se time baviti. Kalinić više nije član SDS-a, oslobođen je od SDS-a i može da radi šta hoće sa svojom političkom karijerom. Ne mislim da Kalinić ili bili ko iz te grupacije bilo kakvom aktivnošću može na bilo kakav način da našteti SDS-u. I ova skupština je to pokazala“, tvrdi Bosić. Potpredsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika RS na oktobarskim opštim izborima Ognjen Tadić rekao je da je predsjednik Srpske domaćin u Srpskoj te da ima obavezu da čuva kuću koju mu je narod povjerio na izborima, što će, kako kaže, biti njegov cilj ukoliko bude izabran na tu funkciju. Tadić očekuje podršku svih potencijalnih članica koalicije i da će SDS sa svojim koalicionim partnerima pobijediti na izborima 2010. godine.

„SDS i ovaj put ne izlazi na izbore da bi se borila protiv bilo koga, nego kao i uvijek da bi se borila za RS. Budućnost RS je centar naše političke ideje. Ta budućnost u ovom trenutku traži promjene u RS“, smatra Tadić. Skupština SDS usvojila je danas Deklaraciju u kojoj se ističe da je prioritet ove stranke uspostavljanje pravne države i borba protiv kriminala i korupcije. U deklaraciji se naglašava da RS mora da bude ekonomski održiva i socijalno pravedna država, zbog čega je, kako je ocjenjeno, neophodno donijeti zakon o raspolaganju sredstvima od privatizacije čije bi provođenje nadzirala Narodna skupština RS.

Ova stranka smatra da je najveći interes RS da o svim pitanjima od nacionalnog interesa odlučuju njeni građani na referendumu, prvenstveno o pristupanju NATO i eventualnim promjenama Ustava BiH. SDS poziva institucije RS da se aktivno uključe u razotkrivanje istine o događajima početkom 90-ih godina, pomognu u prikupljanju dokumentacije i obezbijede logistiku koja bi omogućila da tokom procesa u Hagu koji se vodi protiv prvog predsjednika RS Radovana Karadžića istina izađe na svjetlo dana i zaustavi manipulacije sarajevskog političko establišmenta koji suđenje Karadžiću pokušava da pretvori u suđenje RS i srpskom narodu. Ova stranka traži od međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka da odmah svim građanima Srpske ukine nepravedno nametnute sankcije.

Promjene ustava samo oko usklađivanja sa konvencijom

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Bosić rekao je danas da ta stranka ne očekuje bilo kakvu promjenu Ustava BiH, osim njegovog usklađivanja sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. „Problem je što to drugi žele da iskoriste za temeljitije i suštinske promjene Ustava BiH. Mi nećemo učestvovati u takvim razgovorima, niti smo spremni da idemo na bilo koji sastanak čija će tema biti takvi razgovori“, rekao je Bosić novinarima na Palama.

Komentarišući medijske navode da bi špansko Predsjedništvo EU moglo da sazove u aprilu novi sastanak sa liderima političkih stranaka u BiH kako bi se ohrabrile reforme u zemlji, Bosić je rekao da SDS nije dobio poziv za taj sastanak, te da ne vidi zašto bi razgovori oko usklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvecijom o ljudskim pravima trebalo da se vode bilo gdje u inostranstvu.

On je dodao da je rješenje vrlo lako naći, ukoliko bude političke spremnosti među partijama u BiH. Govoreći o najavi usvajanja rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, Bosić je rekao da je SDS više puta pozivao poslanike tog parlamenta da ne usvajaju rezoluciju o Srebrenici kao posebnom slučaju. On je dodao da bi se na taj način, onima koji to žele, omogućilo da ono što se dešavalo u Srebrenici koriste za političke ciljeve i dalje pritiske na Republiku Srpsku.

„Mi smo i nekim strankama, prije svega Demokratskoj stranci Srbije, sa kojim imamo saradnju od ranije, uputili mišljenje da smatramo da to ne bi trebalo da podrže, a ubijeđeni smo da to i ostale stranke, odnosno Skupština Srbije, neće uraditi“, rekao je Bosić.

Povezani članci:

Ognjen Tadić kandidat SDS-a za predsjednika Srpske

Danas Glavni odbor SDS-a na Palama

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare