Održana sjednica regionalnog odbora

0

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je danas da je djelimično zadovoljan situacijom u ovim oblastima na području Regionalnog sindikalnog centra Zvornik.

„Očuvan je radno-pravni status radnika u ovoj regiji i smatram da smo, ako se taj status i primanja očuvaju, ostvarili cilj i tako treba da radimo i ubuduće“, rekao je Peulić u Zvorniku, nakon sjednice Regionalnog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Peulić je ocijenio da je situacija u preduzećima na području ove regije različita, navodeći da ima preduzeća koja imaju dosta problema, sa neisplaćenih pet-šest plata i bez uplaćenih doprinosa, dok druga preduzeća isplaćuju trinaestu platu.

„Preduzeća koja posluju dobro, gdje se redovno isplaćuje plata i uplaćuju doprinosi i u kojima je dobar odnos poslodavaca jesu srebrenička „Pocinkaona“ /Fabrika za pocinčavanje željeznih elemenata/, `Rudnik boksita` i `Cimos`, te `Alpro` iz Vlasenice. U preduzećima kao što su zvornički `Kamenolomi` plata je malo umanjena, ali su redovni i plata i doprinosi. Nešto je teže u `Metalnom` iz Zvornika, dok su radnici `Zanusa` iz Šekovića u štrajku, rekao je Peulić.

On je naglasio da je danas na sjednici zauzet jedinstven stav u vezi sa dvojicom radnika Fabrike glinice „Birač“ koji su dobili otkaze.

„Pozivamo poslodavca da prevaziđe problem i pokuša da vrati na posao Stanka Stojanovića i Dragana Kostadinovića. Oni su vrijedni radnici i dobri majstori i ne bi trebalo da budu sankcionisani zbog sindikalnog rada“, naglasio je Peulić.

Prema njegovim riječima, preduzeća u industriji mahom su privatna i ako ima problema, uključujući i štrajkove, oni se rješavaju na nivou preduzeća.

„Tešku situaciju u privredi treba da rješavamo zajedničkim dogovorima, jer očuvati radno mjesto danas je dosta teško“, zaključio je Peulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare