Одржана радионица прављења традиционалних српских јела

0

У Долини мира на Палама данас су млади имали прилику да на радионици науче правити традиционална јела – пуру, цицвару, питу, уштипке, а све с циљем очувања српске традиције.

Предсједник Кола српских сестара „Света великомученица Текла“ са Пала Љиљана Нешковић рекла је новинарима да су развијали пите – кромпирушу, тиквеницу, правили кромпир чорбу са месом, уштипке са хељдом, бијеле уштипке са домаћим кајмаком, патишпању са малинама, затим ружице, ормашице.

Она је навела да су старинска – домаћа јела некада била популарна и да није било куће која није имала стоку и правила сир, млијеко, на њивама садили кромпир, али да све полако пада у заборав, па се труде да очувају стари српски дух и обичај.

Нешковићева је додала да је данас друга радионица коју реализују с циљем да омладина научи и припрема традиционална српска јела, јела Сарајевско-романијског краја.

Радионицу је Коло српских сестара „Света великомученица Текла“ са Пала организовало заједно са Општинском организацијом Црвеног крста Пале у сарадњи са невладином организацијом „Алтерурал“ из Француске.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Пале Јелена Петровић позвала је све заинтересоване да буду дио ове приче с циљем очувања српске традиције, јер романијски крај има чиме да се похвали.

Она је истакла да је 15 волонтера изразило жељу да науче како су баке, без миксера, апарата, ручно радиле, сјекле купус, припремале тикву за кљукушу, развијале пите и слично.

Петровићева је рекла да сарадња са организацијом „Алтерурал“ траје пола године, па су заједно кренули у рјешавање социјално-хуманитарне проблематике и реновирали куће у Мокром у општини Пале.

„Са `Алтеруралом`, који се баве очувањем традиције и културне баштине, и Колом српских сестара дошли смо на идеју да организујемо радионицу веза за волонтере Црвеног крста која је одржана у октобру у Цековића кући, а данас у Долини мира радоницу припремања традиционалних јела“, навела је Петровићева.

Петровићева је додала да ће успјешна сарадња да организацијом „Алтерурал“ бити настављена идуће године, када ће за три породице адаптирати пословни простор, те организовати радионице у складу са њиховим планом и програмом.

Члан невладине организације „Алтерурал“ Сара Девим рекла је да је пробала сва јела која су данас прављена, али да су јој се највише допали ајвар и разљевак.

Она је рекла да се у овој организацији баве очувањем руралног туризма и традиције у БиХ, те да је циљ радионице пренос нематеријалне баштине на нове генерације које су на Палама веома заинтересоване да науче од својих предака.

Учесници радионице изразили су задовољство због учешћа и што су имали прилику да науче припремати традиционалан српска јела.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare