Održana radionica dokumentarnog filma

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas održana radionica dokumentarnog filma u okviru kampanje za jubilarni 10. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, na kojoj je prikazan jedan dokumentarni film za osnovce i srednjoškolce, o kome je potom razgovarano sa učenicima.
Dekan na Akademiji umjetnosti u Beogradu Dragoljub Elčić rekao je novinarima da je dokumentarni film, prema svojoj strukturi, istina, činjenica i stvarnost.

Prema njegovim riječima, sa dokumentarnim filmom nastala je filmska umjetnost kao takva, a 20. vijek jeste vijek umjetnosti filma. „Tehnološkim razvojem filma i pojavom televizije, pojavio se dokumentarizam na televiziji“, rekao je Elčić.

On kaže da postoji razlika između filmskog i televizijskog dokumentarizma i da je važna i dužina filma, jer kratki dokumetarni film ima svoju filozofiju i dramaturgiju koja je potpuno različita od dramaturgije srednjeg ili dugometražnog filma.

U okviru kampanje za jubilarni 10. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, jedan od najznačajnijih u Republici Srpskoj i vodećih festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma u regiji, koji će trajati od 6. do 11. novembra u Istočnom Sarajevu, biće održane i radionice dokumentarnog filma u Bratuncu, Milićima, Sokocu, Rogatici i Šamcu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare