Održana „Svetosimeonska akademija“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održana tradicionalna manifestacija „Svetosimeonska akademija“, u čast velikog župana Stefana Nemanje, tvorca nezavisne srpske države i svetitelja.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić izjavio je da je Sveti Simeon Mirotočivi, ili Stefan Nemanja prije monašenja, bio rodonačelnik i osnivač srpske države i jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda.

„Sveti Simeon Mirotočivi srpsku je državu utemeljio na dva principa – jačao je iznutra, a branio spolja, dok je istovremeno radio na jačanju duhovnosti srpskog naroda i Crkve, zbog čega je i ostao poznat u srpskom narodu“, rekao je Lukić.

Lukić je istakao da na tim osnovama i vladika Nikolaj Velimirović opominje savremene političare, a može se reći i današnje, da paze kako vladaju, jer su srpsku državu stvarali i njom upravljali svetitelji, a među njima i Sveti Simeon Mirotočivi.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da se srpski naraštaji nadahnjuju djelima Stefana Nemanje i Svetoga Save /Rastka Nemanjića/ koji su svoj život posvetili stvaranju i učvršćivanju srpske države i Crkve.

„U znak zahvalnosti za sav njihov trud i rad, tradicionalno već desetak godina održavamo Svetosimeonsku akademiju na kojoj evociramo uspomene na Stefana Nemanju, vaspitavajući se na njegovim djelima već devet vijekova“, rekao je Perić.

On je dodao da je večerašnja akademije posvećena i 200-godišnjici Drugog srpskog ustanka i 100-godišnjici Velikog rata.

U okviru Svetosimeonske akademije za „Knjigu godine – Zvornik 2014“ proglašen je roman „Dosta je bilo – Istina Gornje Spreče“, autora Rajka Bošković iz Capardi kod Zvornika, koju je objavila zvornička SPKD „Prosvjeta“.

U muzičko-scenskom programu nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, te recitatorska, dramska, pjevačka i muzička sekcija Tehničkog školskog centra Karakaj i Folklorni ansambl „Prosvjete“.

Akademiju je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, pod pokroviteljstvom opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare