Održana prva poslijeratna sjednica prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH

0

Održavanjem prve poslijeratne sjednice prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, na Palama su danas obilježene 22 godine od njenog osnivanja i prvog zasjedanja, kada su postavljeni temelji Republike Srpske.
Prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH Momčilo Krajišnik rekao je da je ovo istorijski događaj i način da se ljudi prisjete onih koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, dodajući da treba poštovati prošlost, jer jedino tako se može doći u budućnost.

On je naglasio da je srpski narod prije 22 godine prvi put uspio da pobunu protiv majorizacije završi uspješno formiranjem Republike Srpske, što je bila želja srpskog naroda.

Krajišnik je naveo da su danas ponovo konstituisali Skupštinu i da će osmisliti način kako da ona bude aktivna ubuduće.

Poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH Vitomir Popović naglasio je da je na današnjoj sjednici usvojena deklaracija u kojoj se predlaže da se 24. oktobar proglasi republičkim praznikom.

„Realno je da se jedan ovako značajan datum u istoriji srpskog naroda, kakav je 24. oktobar, proglasi nacionalnim praznikom srpskog naroda, jer da nije bilo tog datuma, pitanje je šta bi se u narednom periodu dešavalo“, rekao je Popović, dodajući da ne postoje razlozi da se ne prihvati ovaj zahtjev.

On je naveo da je na današnjoj Skupštini jasno stavljeno do znanja da su poslanici prvog saziva i članovi prve Vlade neopravdano zapostavljeni, iako su kreirali sudbinu srpskog naroda i Republike Srpske.

Na sjednici je odata počast za 22 preminula poslanika prvog saziva Skupštine Srpskog naroda u BiH.

Svim poslanicima prvog saziva i porodicama preminulih poslanika danas je dodijeljen srebrni grb Republike Srpske kao sjećanje na dan kada su poslanici, članovi Predsjedništva i ministri u Vladi BiH formirali Skupštinu srpskog naroda u BiH i održali prvo zasjedanje.

Srebrni grb Republike Srpske biće dodijeljen i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Željki Cvijanović i predsjedniku Narodne skupštine Srpske Igoru Radojičiću.

Svečanosti su prisustvovali poslanici prvog saziva Skupštine srpskog naroda, članovi prve Vlade i Predsjedništva Republike Srpske u BiH.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/svecana_skupstina_22_godine_pale/] width=[54] height=[54] title=[Održana prva poslijeratna sjednica prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}


Skupština srpskog naroda, Momčilo Krajišnik

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare