Održana promocija ruskog jezika i kulture

0

U Cekovića kući u Palama u subotu je, u organizaciji Jezičkog centra „In“ i u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, održana promocija ruskog jezika i kulture. Direktor Jezičkog centra „In“ Milica Božić istakla je da je cilj ove manifestacije promocija ruskog jezika i otvaranje škole ruskog jezika, jer su u BiH najavljene investicije iz Rusije i dolazak ruskih gostiju na Jahorinu.

„Ako dolaze ruski turisti onda se javlja i potreba za učenjem ruskog jezika zbog čega smo se mi odlučili da pružimo i tu uslugu u našem Jezičkom centru“, rekla je ona, dodavši da je pomoć pružila i ruska Ambasada.

Božićeva je naglasila da je ruska Ambasada večeras organizovala i izložbu fotografija o temi „Ruski pisci i 1.025 godina od krštenja Rusije“, a ruske romanse je izvodila etno-grupa „Teodulija“.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Karestedžijanc naglasio je da je ovo značajan događaj jer promoviše rusku kulturu, književnost i istoriju.

„Radujem se ideji da se proširi izučavanje ruskog jezika u regiji“, rekao je on.

Karestedžijanc je naglasio da je večerašnja izložba posvećena ruskim piscima, pjesnicima i velikim istorijskim datumima.

On je podsjetio i na potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara BiH i i Vlade Rusije o uzajmnom putovanju građana koji otvara mogućnost za otvaranje saradnje u domenu privrede, turizma i kulture.

Karestedžijanc je naglasio da se svake godine potpisuju ugovori zainteresovanih strana o privrednoj, kulturnoj, turističkoj saradnji i već se priprema sličan takav ugovor i, kako je rekao, 2014. i 2015. godine bićemo svjedoci novih događaja.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je naglasio da učenje jezika znači obrazovanje i okretanje mladih ljudi prema svijetu.

Kovačević je istakao da je saradnja sa međunarodnim faktorima, kao što je Rusija, veoma značajna, a ovo je i promocija Pala i ruske kulture,

„Učenje ruskog jezika je potrebno jer Rusija širi svoj uticaj na Balkanu“, rekao je on naglasivši da se nada da će Republika Srpska i BiH napraviti bolji protokol o saradnji od čega će i lokalne zajednice imati koristi.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da je ovo veliki doprinos promociji ruskog jezika i kulture i jačanje veza sa ruskom braćom i Ambasadom Rusije u BiH.

„Poznavanje jezika druge zemlje i kulture će povećati protok informacija i dovesti i do ekonomske saradnje“, rekao je on i dodao da će Jezički centar „In“ otvoriti školu ruskog jezika i u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, treba upoznati Rusiju i shvatiti koliko velikog prijatelja imamo.

On je naglasio da načelnici trebaju biti prisutni na ovakvim i sličnim događajima i u drugim opštinama, jer na taj način jačaju međuopštinsku saradnju.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/vece-ruske-kulture-nov-2013/] width=[75] height=[75] title=[Održana promocija ruskog jezika i kulture] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb75_] thumb_cache_dir=[thumbs75] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare