Održana promocija knjige Suada Džanka

4

Večeras je u Kulturnom centru Pale održana promocija knjige Suada Džanka „Sretina koliba i ostale priče“.

Knjiga je zbirka od 16 priča o Palama i Paljanima iz nekih drugih, prošlih vremena. Priče su većinom objavljene na našem portalu. Bila je to dobra prilika da se Suad na svoj šezdeseti rođendan predstavi publici, uglavnom ljudima koje poznaje i koji su dio njegovih priča iz mladosti.

Uvod je napravio Radoslav Živković koji se osvrnuo na Suadove riječi: „Kad pomislim na moje vrijeme provedeno na Palama uvijek mi neka toplina oko srca. Ja sam svoje najljepše godine darovao Palama i one su mi se stostruko zbog toga odužile.“

„U vremenu kada mladi odlaze, nezadovoljni statusom i mogućnostima, Suad nam se vraća i govori kako su mu se Pale stostruko odužile!“, izjavio je Živković i poželio dobrodošlicu Suadu Džanku.

Čovjek koji je odrastao u Palama, a igrom sudbine i raznih okolnosti danas živi i radi u Dizeldorfu u Njemačkoj nije krio emocije i zadovoljstvo što večeras ima priliku da razgovara direktno sa svojom publikom, sugrađanima koji su mu pružali podršku u toku njegovog stvaranja.

Odlomke iz Suadove knjige su čitali glumci iz Amaterskog pozorišta Pale, a nakon svakog odlomka Suad je davao kratak komentar, pričajući o divnim trenucima iz mladosti.

„Imao sam priliku da obiđem svijet i vidim velike gradove. Oni me nikada nisu privlačili. Oduvijek sam više volio male gradove, mjesta sa dušom kakvu imaju Pale i Paljani. To je zato što sam tu proveo najljepše godine svoga života“, izjavio je Suad Džanko.

Džanko se prisjetio i onih koji više nisu sa nama, te izjavio kako je u stalnom kontaktu sa mnogim Paljanima koji su rasuti širom zemaljske kugle.

Najviše radosti u publici je izazvao odlomak iz priče „Svi moji košarkaši“, koji je podsjetio na siromašno vrijeme sedamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

„Tih godina je Jugoslavija postala prvak svijeta u košarci, a mi smo jedni od rijetkih imali sreću na Koranu da gledamo prvenstvo na TV-u marke Ei Niš. Otac je godinama naporno radio da kupimo TV, ali auto nikada nismo mogli priuštiti“, prisjetio se Džanko i izazvao brojne komentare i prisjećanja u gledalištu.

U program promocije knjige se linkom uključila i Melina Stevanović iz Amerike koja je podsjetila na prijateljstvo njenog dede i Suadovog oca u mladosti.

„Njegujmo različitosti, jer ovaj svijet bi bio jedno bezlično i dosadno mjesto“, izjavila je Stevanović, podsjećajući na Suadov način pisanja i na emocije koje on prenosi u svojim pričama.

Promociji knjige Suada Džanka je prisustvovao i načelnik opštine Pale Boško Jugović, kao i brojne ličnosti iz javnog života Pala.

Knjiga se mogla kupiti po cijeni od 15KM, a dio sredstava je otišao kao pomoć Sretu Petroniću.

Promocija je upriličena u okviru slavskih svečanosti koje su nastavljene koncertom „YU grupe“ na Studentskom trgu.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Divna promocija knjige Gospodina Suada Džanke, lijepo evociranje uspomena i događaja iz nekih ranijih, sretnijih vremena.

Mnogo sam se radovala ovoj promociji. I sve je bilo toliko lijepo, nemam riječi. Vrlo sam sretna da se ovako nešto dešava u mojim Palama.

Овде код вас могу да се објављују само позитивни коментари односно хвалоспеви. и то убија сваки покушај било каве дискусије или размене различитих мишљења. Наравно ви свако различито мишљење можете назвати увредљивим али ако мислите да повечате интерес за ваше коментаре а тиме и за ваше текстове онда морате дозволити различито мишљење без обзира што се то неће свидети некоме Жики, Живораду или Живку. Овако постајете смјешни.

@србин,
Iz prethodnog posta zaklučujem da ste željeli nešto da komentarišete u vezi održane promocije, a što se „neće sviditi nekom Žiki, Živoradu ili Živku“. Na fotografijama se nalazi moja malenkost, a u publici KC-a nije bio nijedan Živorad ili Živko, pa se zato i javljam na prozivku. Što se mene tiče, ako uredništvo Palelive želi da pusti diskusiju, može. Nadam se da ćete u razmjeni mišljenja biti korektni, u smislu bez vrijeđanja.