Održana poetsko-muzička akademija „Pjevaj i govori srpski“

0

FOČA – Fočanska „Prosvjeta“ organizovala je poetsko-muzičku akademiju „Pjevaj i govori srpski“, čija je poruka da je u svakom jeziku najljepše ono što je nastalo u umjetnosti i da jezik vrijedi onoliko koliko je na njemu napisano velikih književnih djela.
Akademija, na kojoj je kroz poeziju i narodne pjesme istaknuta ljepota srpskog jezika, organizovana je u okviru kampanje „Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu“, koju vode srpski lingvisti i kulturni radnici.

Nastupili su recitatori Srednjoškolkog centra Foča i Bogoslovije „Svetog Petra Dabrobosanskog“, Etno-grupa „Kimval“ i oktet Bogoslovije, te dvojničar Mileta Radanović.

Slovo „O pjesmi i jeziku“ održao je profesor srpkog jezika Rade Lalović, koji je poručio da bez srpskog jezika, porodice i ćirilice neće biti ni srpskog naroda.

„Dužnost nas u `Prosvjeti` je da njegujemo našu kulturu i da te stubove čuvamo od urušavanja. Nadam se da ćemo sa mladim generacijama to uspjeti“, rekao je Lalović.

Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Radisav Mašić istakao je da je jezik najvažniji dio identiteta jednog naroda, a da se ljepoti srpskog jezika divio i najveći njemački pjesnik Volfgang Gete, koji je naučio srpski jezik da bi u originalu mogao čitati srpske narodne pjesme.

„Očuvanje srpskog jezika, našeg pisma ćirilice i naše duhovnosti je jedan od glavnih zadataka `Prosvjete`, a jedna od manifestacija s tim ciljem je i ovo druženje sa mladima. Veliki doprinos tome daje i Bogoslovija u Foči i zbog toga je ova škola od `Prosvjete` dobila priznanje“, rekao je Mašić, koji je zahvalnicu za Bogosloviju uručio jereju Vidaku Vujadinoviću, koji vodi oktet i grupu „Kimval“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare