Održana panel diskusija “Vjeronauka i diskriminacija”

0

Studentska organizacija Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo ogranizovala je danas na Palama panel-diskusiju “Vjeronauka i diskriminacija” koja je imala za cilj da predstavi različite poglede na probleme održavanja nastave iz vjeronauke u osnovnim školama u BiH.

Panel diskusija, koja je održana u prostorijama Filozofskog fakuleta, organizovana je u saradnji sa “Sarajevskim otvorenim centrom” i Fondom “Otvoreno društvo BiH”.

Magistar socioloških nauka Zlatiborka Popov – Momčinović tokom izlaganja na panelu ocijenila je da postojeći model vjerske nastave u BiH pospješuje različite diskriminatorske prakse, prevashodno prema manjinskim vjerskim zajednicama.


Zlatiborka Popov – Momčinović

“Imajući u vidu činjenicu da se na stereotipan način u udžbenicima vjeronauke prikazuju druge religije i da fokus nije na djetetu, već na tradiciji i dogmi, može se zaključiti da se kroz vjerske pouke i poruke na direktan i indirektan način opravdavaju prakse diskriminacije i isključivosti”, naglasila je Popov-Momčinovićeva.

Predstavnik “Sarajevskog otvorenog centra” Arijana Aganović ukazala je na potencijale nekonfensionalnog predmeta “Kultura religija” u suzbijanju diskriminacije.

“Ovaj predmet omogućuje da se kroz upoznavanje `religijski drugačijeg` prevaziđu međusobni stereotipi i, budući da je predmet inkluzivan, odnosno otvoren za sve, doprinosi smanjenju diskriminacije u obrazovanju”, ocjenila je Aganović.

Moderator panela Vuk Vučetić ukazao je da vjerske vođe mogu da koriste mehanizme dvostepene komunikacije kako bi stvorili okvir poželjnog tumačenja društvene stvarnosti i na taj način iz javnog diskursa isključili drugačija razmišljanja.

“Vjeronauka i diskriminacija” je četvrti u nizu panel koji je organizovan u sklopu projekta “Diskriminacija – jedan pojam, mnogo lica”, koji ima za cilj podizanje svijesti o razlicitim oblicima diskriminacije koje su prisutne u BiH i kritička refleksija na bitne društvene teme i diskriminatorske prakse.

Ovaj projekat zajednički provode Fond “Otvoreno društvo BiH”, “Sarajevski otvoreni centar” i Studentska organizacija Filozofskog fakulteta Pale.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments