Održana manifestacija „Srbija i Srpska u jahorinskom kolu“

0
Održana manifestacija

Svečanom akademijom u Domu kulture na Palama večeras je u okviru „Zimskih susreta srpskih zemalja“ održana manifestacija „Srbija i Srpska u jahorinskom kolu“, na kojoj su se publici predstavili kulturno-umjetnička društva iz Vrnjačke Banje i sa Pala, „Srbski pravoslavni pojci“ iz Beograda i vokalni ansambl iz Gračanice.

Predsjednik ovogodišnjih Susreta na Jahorini Zdravko Ranisavljević rekao je novinarima da je riječ o 23. „Zimskim susretima srpskih zemalja“, koji su drugi put organizovani na Palama.

Ranisavljević je naveo da je važno da se što više mladih uključi u kulturno-edukativni program ove manifestacije.

„Ovdje nije riječ samo o druženju pravoslavnog stanovništva u Srpskoj i regionu. Želimo da patriotizam, na jedan adekvatan i ozbiljan način, usmjerimo. Nadamo se da je ovo početak novog doba za Srbe“, istakao je Ranisavljević.

Marko Kačarević, osnivač grupe „Srbski pravoslavni pojci“, naglasio je da se sastav bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike po blagoslovu NJegove svetosti patrijaha srpskog Irineja.

„Negovanje pesme i tradicije veoma je važno, pogotovo u 21. veku, kada se gotovo sve zaboravlja“, dodao je Kačarević.

Predsjednik Udruženja građana „Novoselac“ iz Vrnjačke Banje Žarko Marković rekao je da će Udruženje na Jahorini predstaviti svoju turističku ponudu.

Marković, koji je i povjerenik za Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, naveo je da nije zadovoljan stanjem ovog pisma u Srbiji jer je ćirilica „napadnuta sa svih strana“.

„Nema stava države, ne poštuje se osnovno pravo – a to je da naše pismo bude stavljeno u prvi plan“, istakao je Marković.

Manifestaciju „Zimski susreti srpskih zemalja“ organizuje Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji i Olimpijskim centrom „Jahorina“.

Prvi Susreti organizovani su ratne 1995. godine i od tada okupljaju Srbe sa idejom prijateljstva i očuvanja tradicije i ćirilice.

Ovogodišnji „Zimski susreti srpskih zemalja“ počeli su juče i trajaće do nedjelje, 1. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare