Održana kreativna radionica o ukrašavanju jaja

0

Na kreativnoj radionici u mjesnoj zajednici Stanica Pale danas je oko 40 djece i roditelja raznim tehnikama i metodama šarala, bojila i ukrašavala vaskršnja jaja povodom najradosnijeg hrišćanskoh praznika Vaskrsa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stanica Pale Ivica Topić rekao je novinarima da su danas organizovali kreativnu radionicu tehnike bojenja jaja, gdje je najzastupljenija tehnika koje su nekada koristile njihove bake.

„Na radionici treba da našu djecu edukujemo, da se kod njih razvija svijest o očuvanju običaja i obilježavanju hrišćanskih praznika“, rekao je Topić, koji ističe da je ovo već treća godina kako organizuju kreativnu radionicu.

Topić dodaje da će ukrasiti 10 školjki jaja, a zbog epidemioloških mjera napravili su šest grupa.

Osim bojenja jaja u lukovini, tu je i stara tehnika bojenja šaralicom i voskom, tehnika dekupaž i nova ruska tehnika sa mješanjem raznih boja.

On kaže da će vaskršnja jaja koristi u nedjelju, 2. maja, kada će u 11.00 časova organizovati tradicionalnu „Tucijadu“.

Ivana Dimić naglašava da je došla sa svoje tri djevojčice kako bi prisustvovali lijepoj manifestaciji koja se prenosi na mlađe generacije.

Sa tehnikom šaranja jaja pčelinjim voskom radila je Nevenka Lučić, koja kaže da je u pitanju stara tehnika koju je ona naučila od majke i bake, te da će pokušati da nauči i svoju djecu i unučad.

„Danas pokazujemo djecu kako su se nekada šarala jaja. Jako je lijepo, nije previše zahtjevno. Potrebno je da se prvo skuvaju jaja i da imate šaralicu u koju se stavi pčelinji vosak i zagrijava se iznad otvorenog plamena, čime se vosak rastopi i tako prenosi na jaja. Prave se razne šare, motivi“, objašnjava Lučićeva.

Ona ističe da su mladi zainteresovani da nauče ovu tehniku.

Mještanka mjesne zajednice Stanica Pale Monika Varešić naglasila je da se rado odazvala pozivu da se mlađima pokažu različite tehnike farbanja jaja, a ona je radila tehniku dekupaž, koja je mnogo zanimljiva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare