Održana „No hate“ konferencija i potpisan memorandum o saradnji

0

Danas je na Jahorini potpisan memorandum o saradnji Udruženja mladih „Motus adulescenti“ i 100 aktivista iz 80 opština iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

U sklopu „Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu“ održana je „No hate“ konferencija, kojom je predviđeno uspostavljanje saradnje između Udruženja i polaznika ove konferencije, sa ciljem održavanja radionica i obuke mladih u svojim lokalnim zajednicama, kako bi oformili lokalne „No hate“ timove, koji bi aktivno radili na daljem rješavanju problema govora mržnje.

Učesnici su tokom trodnevne konferencije 12. – 14.09.2014. godine na Jahirini u hotelu „Nebojša“ prisustvovali edukativnim radionicama sa ciljem informisanja učesnika o sredstvima i način prepoznavanja i borbe protiv govora mržnje na internetu. Na taj način učesnici su stekli titulu vršnjačkih edukatora, čiji je zadatak prenijeti znanja stečena na Konferenciji na mlade u svojim lokalnim sredinama.

Potpisnik memoranduma je i naš sugrađanin srednjoškolac Slađan Tomić koji se obavezao da kao učesnik ove konferencije stečeno znanje prenese članovima lokalnog „No hate“ tima koji će formirati u narednom periodu.

Programski koordinator ove organizacije Aleksandra Matić izjavila je da su ciljevi konferencije informisanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine o važnosti borbe protiv govora mržnje, podsticanje mladih da aktivno pristupe riešavanju ovog problema u svojim društvenim zajednicama, te širenje svijesti o značaju međusobne tolerancije i pomaganja u multietničkim sredinama.

Ovu konferenciju, koja se ovog vikenda održala na Jahorini, podržala je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini kao i opština Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare