Održana javna tribina o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

0

Novi zakon o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj pooštrava uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova, a fakulteti će, prema tom zakonskom rješenju, morati da do školske 2012/2013. godine obezbijede kadar za sve nastavne predmete, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o Nacru zakona o visokom obrazovanju na Palama. Načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Biljana Vojvodić istakla je da je propisana obaveza da fakulteti moraju imati u radnom odnosu sa punim radnim vremenom najmanje jednu polovinu od ukupnog broja potrebnih nastavnika i saradnika na svim predmetima, dok se do sada to odnosilo samo na obavezne nastavne predmete. „Najvećim dijelom izmjene su pretrpjele odredbe koje se odnose na osnivanje visokoškolskih ustanova. Nacrtom zakona predviđena je opcija da elaborate o osnivanju u jednoj varijanti razmatra Narodna skupština RS, a u drugoj Vlada Srpske“, naglasila je Vojvodićeva i dodala da su to dvije alternative o kojima će se nakon javnih rasprava izjasniti parlament Srpske.

Vojvodićeva je naglasila da postoji niz novina u odnosu na stari zakon, među kojima je i razdvajanje vrste studija na akademske i strukovne, pri čemu su strukovne definisane kao studije koje osposobljavaju studente za tržiste rada.

Prema njenim riječima, novim zakonom su precizirana i zvanja koja se stiču završetkom akademskih i strukovnih studija i napravljenja je ekvivalencija zvanja koja su stečena prema ranijem zakonu o univerzitetu u odnosu na zvanja koja su stečena prema Zakonu o visokom obrazovanju u onom obimu u kojem je to moguće.

Ona je napomenula da novi zakon predviđa i vraćanje mogućnosti vanrednog studiranja.

„S obzirom da je prolaznost na visokoškolskim ustanovama mala i da studentima problem predstavlja upis naredne godine, novim zakonom data je mogućnost da studenti u naredne dvije godine mogu prenijeti dva ispita, a u naredne dvije još jedan ispit“, dodala je Vojvodićeva.

Ona je istakla da je na javnim tribinama juče u Trebinju i danas na Palama najviše primjedbi bilo vezano za nastavni kadar i računanje nastavnog kadra na obaveznim predmetima.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju usvojen je na 35. sjednici Narodne skupštine RS, a javne tribine održaće se i u Bijeljini i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare