Održana aktivnost “Shvati tišinu, objasni problem“

0

Na Palama je danas izveden performans pod nazivom „Shvati tišinu, objasni problem“ sa ciljem da se ukaže na rodno zasnovano nasilje u gradu i probudi svijest građana o tome.
U izvođenju performansa učestvovalo je 40 volontera koji su pokušali da skrenu pažnju sa iscrtanim narandžastim i bijelim balonima i crnim tačkama na lijevoj ruci, koji predstavljaju znak nasilja u svijetu, te pošalju poruku građanima o ovom problemu.

Član Savjeta mladih opštine Pale Kristina Kovač izrazila žaljenje što je ovo tabu tema na Palama, iako je ima u velikom broju, ali se malo o tome govori.

„Žrtva nasilja se najčešće prvo obrati porodici, prijateljima ili nekoj drugoj bliskoj osobi za pomoć, a kada se to desi treba joj pružiti podršku i pomoći da pronađe stučnu pomoć“, rekla je Kovačeva Srni.

Ona je napomenula da je ovaj performans izveden u okviru projekta „Ulaz u izlaz“, koji su radili sa Centrom „Nove nade“ iz Bihaća, te dodala da su bili uključeni i mladi u Istočnom Sarajevu, na Sokocu, u Rudom i Goraždu.

Predsjednik Savjeta mladih Pale Nevena Maletić rekla je da ovim projektom „Ulaz u izlaz“ završavaju aktivnosti u ovoj godini, koji je ocijenila uspješnom, jer je realizovan veliki broj projekata i akcija.

Rodno zasnovano nasilje je svako djelo nasilja utemeljeno na rodnoj osnovi koje rezultira ili bi moglo rezultirati u fizičkoj, seksualnoj ili psihičkoj povredi ili patnji druge osobe, uključujući prijetnje takvim djelima, prisiljavanje ili oduzimanje slobode, bez obzira na to da li se događa u javnom ili privatnom životu.

U 95 odsto slučajeva, žene su te koje trpe ovakav oblik nasilja, prvenstveno u zajednici u kojoj žive – veza, brak, porodica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments