Održana 14. redovna sjednica SO Pale

0

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Pale krajem prošle godine bilo je 3 936 nezaposlenih, što je za 323 ili 8,94 odsto više u odnosu na kraj 2008. godine, navodi se u informacija o stanju u oblasti zapošljavanja koja je danas razmatrana na sjednici Skupštine opštine Pale. Na četrnaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Pale našlo se 18. tačaka, a odbornici su posebno raspravljali o stanju u oblasti zapošljavanja. U informaciji koju su odbornici dobili u materijalu, navedeno je da se na Biro u protekloj godini prijavilo 1 184 lica, od kojih se prvi put javilo 208 lica, dok su ostali prijavljeni iz radnog odnosa. Preme riječima rukovodioca filijale republičkog Zavoda za zapošljavanje u Istočnom Sarajevu, Zorana Brčkala oko 20 odsto novoprijavljenih čine oni koji su tek završili školu, a ostali dolaze iz radnog odnosa, radi stečaja, kao tehnološki višak ili zbog prestanka rada na određeno vrijeme.

U prošloj godini u opštini Pale evidentan je pad zaposlenih za 23 odsto, jer je u 2009. godini zaposleno je 772 osobe, dok je u 2008. godini bilo 1 001 osoba. Dvadeste šest poslodavaca u protekloj godini zaposlilo je 52 pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Na pitanje da li je situacija alarmantna kada je riječ o stopi nezaposlenosti na području opštine i koliko je politika umiješana u sam način zapošljavanja, odbornik SDS-a, Miodrag Kovačević je istakao da situacija nije zabrinjavajuća.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Pale, Bojan Pejović naglasio je da je stanje na području opštine Pale bolje u odnosu na druge opštine, jer veliki broj ljudi radi u zajedničkim institucijama BiH u Sarajevu, a veliki broj sezonski radi na Jahorini.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina rekao je da se u svim pričama o zapošljavanju zaobilazi boračka populacija.)

Odbornici su danas razmatrali i informaciju o radu Policijske stanice Pale u kojoj se navodi da se na osnovu pokazatelja, iz oblasti kriminaliteta, bezbjedosti saobraćaja, narušavanja javnog reda i mira, može konstatovati da je ukupno stanje bezbjednosti na području koje pokriva ta Policijska stanica stabilno i zadovoljavajuće. U informaciji se navodi da je u protekloj godini na području Policijske stanice Pale evidentirano 140 krivičnih djela, što je za oko 24 odsto više u odnosu na 2008. godinu. Od ukupnog broja krivičnih djela najviše je onih koje se odnose na opšti kriminalitet – 131, pet iz bezbjednosti saobraćaja i četiri iz privrednog kriminaliteta.

U informaciji se navodi da je rasvijetljeno 45 krivičnih djela, dok je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavljeno 122 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 126 lica, među kojima je 49 povratnika u izvršenju krivičnog djela i šest maloljetnika, što je za dva maloljetnika manje u odnosu na 2008. godinu.

Skupština je danas usvojila i Program usmjeravanja sredstava za podsticaj razvoja na području opštine Pale u ovoj godini, kojim je za ove namjene predviđeno 106.000 KM.

(RTV IS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare