Održan simpozijum o ambulantnoj hirurgiji

0

FOČA – Na Medicinskom fakultetu u Foči večeras je održan simpozijum za ljekare iz regiona o ambulantnoj hirurgiji na kojem su predavači iz Beograda i Foče govorili o prednostima ovog vida jednodnevne hirurgije u operaciji kile trbušnog zida i preponske kile, te u plastičnoj hirurgiji.
Hirurg Kliničkog centra Srbije Marinko Žuvela istakao je da je ambulantna hirurgija hit u svijetu i da predstavlja najbolji način liječenja kile.

„Medicinski fakultet i bolnica u Foči prate moderne trendove ambulantne hirurgije, tako da je ona ovdje zaživjela i nadam se da će tako biti i širom Republike Srpske i Federacije BiH“, rekao je Žuvela.

On je objasnio da ovaj vid liječenja podrazumijeva lokalnu anesteziju i da pacijent nakon operacije istog dana može pješke da ode kući.

„Pacijent ide na operaciju kao u apoteku, kao da ode kod zubara, odmah se vraća kući. Svi pacijenti koji se jednom tako tretiraju, apsolutno žele da se ponovo operišu ambulantno“, naveo je Žuvela.

On je dodao da je pacijent u centru pažnje i da se ambulantna hirurgija primjenjuje upravo zbog toga da pacijent bude zadovoljan, a da je za ljekare to mnogo teži zahvat, nego kada se operacija radi pod opštom anestezijom.

Hirurg Univerzitetske bolnice u Foči Rade Miletić naveo je da se ambulantna hirurgija u ovoj ustanovi primjenjuje već duže od tri godine i da je sve više pacijenata koji se teretiraju na taj način.

„Troškovi liječenja su znatno manji, tako da ćemo nastojati da proširimo vidove operacija. Za sada, ambulantno radimo kile, te plastične i druge operacije koje se rade u lokalnoj anesteziji“, rekao je Miletić.

Simpozijum o ambulantnoj hirurgiji organizovala je regionalna Podružnica doktora medicine iz Foče, a predavanjima su prisustvovali ljekari zdravstvenih ustanova iz Foče, Višegrada, Kalinovika, Čajniča, Rudog i Rogatice.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare