Održan „Vidovdanski sabor“

0

ZVORNIK – Na ljetnoj pozornici „Kasina“ u Zvorniku održan je jedanaesti „Vidovdanski sabor“ na kome je nastupilo oko 200 učesnika kulturno-umjetničkih društava /KUD/ i folklornih ansambla iz Republike Srpske i Srbije.
Na saboru su večeras nastupili folklorni ansambl „Dukat“ iz Stare Pazove, KUD „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca, KUD „Sveti Sava“ iz Nove Pazove, KUD „Karadžić“ iz Loznice, te KUD „Liješće“ iz Broda i domaćin KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Umjetnički direktor KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika Slavca Golić rekla je da se svake godine u Zvorniku, povodom praznika Vidovdana, održava „Vidovdanski sabor“ koji je svojevrsna smotra folklornog stvaralaštva Republike Srpske i Srbije.

„Cilj nam je da putem KUD ‘Sveti Sava’ okupimo što više djece i omladine da ih naučimo našoj tradiciji, igrama, pjesmama, pa već tradicionalno jedanaesti put pred Zvorničkom publikom predstavljamo sve što smo naučili u posljednjih 20. godina, koliko društvo egzistira“, rekla je Golićeva.

Pozdravljajući učesnike koji nastupaju u okviru „Vidovdanskog sabora“, Golićeva je rekla da svi oni upotpunjuju veče igrama i narodnim nošnjama koje Zvorničani nemaju priliku da svakodnevno vide.

„Vidovdanski sabor“ je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, poželivši dobrodošlicu svim učesnicima na ovoj smotri folklora.

Učesnici sabora odigrali su po nekoliko kola u pratnji svojih orkestara, a predstavili su se i njihovi vokalni solisti i pjevačke grupe.

Prije početka „Vidovdanskog sabora“ učesnici su imali defile glavnom gradskom ulicom i položili vijence na Centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Umjetnički direktor KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika uručila je zahvalnice i poklone učesnicima Sabora za uspješnu dosadašnju saradnju.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2006. godine nagradio KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika Ordenom Svetog Save trećeg reda za doprinos u razvoju i njegovanju srpske tradicije i kulture.

Organizator ove manifestacije je KUD „Sveti Sava“ Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare