Одржан први „Tребевић трејл“

2

Прва трејл трка одржана је у заштићеном подручју Парка природе „Требевић“ у Источном Сарајеву с циљем да, осим спортског такмичења и дружења, промовише природна добра и здрав живот.

Вршилац дужности директора Јавне установе Парк природе „Требевић“ Младен Самарџић рекао је да учествује 70 тркача који укупно треба да пређу 14 километара стазе.

„Читава стаза се налази у природном амбијенту. Разлика у надморској висини је 800 метара што је веома захтјевно за тркаче“, рекао је Самарџић, те похвалио и оне људе који су дошли да прошетају овом захтјевном стазом.

Он је истакао да овом трком желе да промовишу природне љепоте, те напоменуо да је организују Туристичка организација Источно Ново Сарајево, ресторан „Требевићки рај“, град Источно Сарајево и општина Источни Стари Град, који су помогли у захтјевном трасирању првог „Требевић трејла“.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је организовање „Требевић трејла“ прилика за промоцију туристичке понуде, а да су у Парку природе и те како свјесни да природа и људи морају заједно да функционишу, али не на штету природе.

Он је истакао да прва трејл трка на Тербевићу, која се одржава у оквиру манифестације „У сусрет љету“, представља проширење понуде града у области туризма и спорта.

„`Требевић трејл` је једна од тих микроактивности коју организује Парк природе `Требевић`, чији су оснивачи град Источно Сарајево заједно са општинама Источно Ново Сарајево, Источно Стари Град и Пале. Овим показујемо активизам Парка природе `Требевић`“, рекао је Ћосић.

Он је указао да ће ускоро бити припремљени подзаконски акти који ће регулисати доста тога у надлежности Парка природе и генерисати озбиљан приход.

„Тај приход ће бити искориштен и у ове и у активности које се односе на заштиту животне средине. Требевић је дефинитивно мјесто посјете бројних туриста и бројних активности, а његова природна вриједност ни на који начин не може бити угрожена на основу тих активности“, рекао је Ћосић.

Начелник општине Источно Стари Град Бојо Гашановић каже да му је задовољство што након 10 година активног рада на Требевићу организју заједнички ову манифестацију у којој ће уживати учесници.

„Сама чињеница да учествује 70 тркача показује озбиљност манифестације“, рекао је Гашановић и изразио наду да ће идуће године бити бар три пута више учесника.

Данашња трка „Требевић трејла“ организована је у оквиру манифестације „У сусрет љету“ која обухвата велики број различитих културно-умјетничких и спортских догађаја и траје до 21. јула.

Манифестација „У сусрет љету“ почела је јуче, отварањем турнира у малом фудбалу, посвећеног чети „Петар Пандуревић“ и борцима Мјесне заједнице Станица Пале.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dobru trku istrcase Gasanovic i Cosic , nigdje bar imena pobjednika izgleda oni su nebitni za ovaj dogadjaj bitno je naglasiti sta govore politicari

Nema ni rezultata nigdje…