Održan peti Sajam kolekcionara

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održan peti Sajam kolekcionara, na kome su kolekcionari iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije izložili numizmatičke, filatelijske, militarijske i druge vrijednosti.
Kolekcionar iz Zvornika Zoran Ivanović, koji je domaćin sajma, rekao je da na ovoj manifestaciji učestvuju kolekcionari iz Banjaluke, Dervente, sa Ozrena, iz Konjica, Tuzle, Zvornika i Beograda.

Ivanović je rekao da su na ovogodišnjem sajmu pretežno izloženi predmeti vezani za vojsku iz odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata, dok ima ljubitelja koji se ne razdvajaju od poštanskih maraka i starih novčanica.

„Iako kod nas nema organizovanih udruženja koja se bave prikupljanjem starih predmeta, ovakva izložba je interesantna za naše podneblje, jer se skuplja i čuva sve što može biti interesantno ili se može reći da je to jedna vrsta hobija“, rekao je novinarima Ivanović i dodao da se, zahvaljujući entuzijazmu ovih ljudi, mnoge stare stvari sačuvaju od zaborava.

On je dodao da se Sajam kolekcionara koristi i za razmjenu iskustava i mišljenja, te da je to pozitivna i nova stvar za ovu sredinu.

Kolekcionar Predrag Cupać iz Banjaluke rekao je da je njegova preokupacija prikupljanje srpske militarije iz perioda 1991-1995. godine i dodao da je izdao knjigu pod naslovom „Ratne oznake Srba 1991-1995“, koja se bavi tematikom amblema, odnosno oznakama jedinica srpske vojske iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

„To je prva knjiga o toj temi u kojoj pokušavam da dam uvid u stanje oznaka srpskih jedinica iz proteklog rata“, rekao je Cupać i dodao da je, nažalost, knjiga izašla tek dvadesetak godina poslije rata, dok su Hrvati napisali pet knjiga o ratnim oznakama.

Podsjećajući da je recenzent knjige general-pukovnik Manojlo Milovanović, Cupać je dodao da je došao da podrži ovaj sajam i da pokuša da prikupi vojne oznake iz otadžbinskog rata sa ovog terena za drugu knjigu o toj temi.

Kolekcionar iz Dervente Zlatko Ćebić bavi se neobičnim hobijem jer prikuplja opremu njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata.

„Bavim se sakupljanjem ovih stvari već pet godina i u kolekciji imam gestapovski kaput, mantil vojnika iz SS jedinice, gas maske, bajonete, šljemovi i drugu vojničku opremu“, rekao je Ćebić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare