Održan okrugli sto „Fudbal – više od igre“

0

FOČA – Učesnici 10. turnira „Prijatelji fudbala“ /“Football friends“/ istakli su na okruglom stolu u Foči da je fudbal, od obične sportske igre, prerastao u univerzalni jezik, kojim komuniciraju milioni ljudi širom svijeta, i u globalnu religiju, koja pobuđuje u ljudima cijeli spektar osjećanja, od radosti i tuge, do neizvjesnosti, straha, nade i dramatike.

Na okruglom stolu pod nazivom „Fudbal – više od igre“, kojem su prisustvovali i ambasadori Srbije i Crne Gore u BiH, Stanimir Vukićević i Dragan Đurović, analiziran je i uspjeh NJemačke na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a razmijenjena su i iskustva u radu sa fudbalskim talentima.

Predsjednik beogradske fondacije „Prijatelji fudbala“ Zoran Avramović rekao je da u životu uvijek treba učiti od najboljih, a to su trenutno Nijemci, koji su nakon kolapsa 2000. godine na Evropskom prvenstvu napravili projekat razvoja fudbalskih talenata.

„Na 366 terena, zaposlili su 1.000 licenciranih trenera da rade sa djecom od osam do 14 godina. Rezultat takvog pristupa je reprezentacija koja je ove godine osvojila svjetsku krunu, u kojoj je čak osam fudbalera iz te škole“, istakao je Avramović.

Treneri mladih timova, koji učestvuju na turniru u Foči, istakli su da je u sazrijevanju fudbalera najosjetljiviji period prelaska iz omladinskih selekcija u prvi tim i da se dosta talenata „izgubi“ zbog čekanja na klupi i zbog malog broja utakmica.

U „Rijeci“, koja je samo prije nekoliko godina bila pred ispadanjem iz prve lige Hrvatske, a danas je jedan od najjačih klubova u toj zemlji, kažu da su formirali B tim, koji se takmiči u trećoj ligi, da bi premostili jaz u razvoju mladih igrača.

Trener kadeta „Rijeke“ i nekadašnji reprezentativac Hrvatske Danijel Šarić ističe da se klub preporodio zahvaljujući inostranom kapitalu, ali i novom pristupu da uspjeh ne dolazi preko noći, već da je potrebno imati strpljenja.

„Povećali smo broj trenera, imamo ih 20 u omladinskoj školi i na tome nećemo stati, gradimo novi stadion i omladinski kamp sa pet terena“, rekao je Šarić.

Učesnici su istakli da turniri, poput ovog u Foči, imaju ogroman značaj u stasavanju fudbalera i da upravo na ovakvim takmičenjima oni postaju pravi igrači.

Ambasador Crne Gore čestitao je domaćinima turnira na visokom nivou organizacije, a trenerima zahvalio za veliku požrtvovanost sa kojom, u teškim uslovima, rade svoj posao.

„Mi smo na istom zadatku, svi se trudimo da predstavimo svoju zemlju na najbolji način i da gradimo mostove prijateljstva. Mogu reći da ste vi pravi ambasadori svojih zemalja“, istakao je Đurović.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare