Održan Memorijalni karate turnir „Petar Jovović Bene“

0

KALINOVIK – U Kalinoviku je danas održan Memorijalni turnir u karateu „Petar Jovović Bene“, posvećen velikom sportisti, nekadašnjem reprezentativcu bivše Jugoslavije, koji je kao oficir Vojske Republike Srpske poginuo u proteklom odbrambeno-otabdžinskom ratu.

Na osmom turniru nastupilo je više od sto takmičara iz karate klubova „Bene“ iz Kalinovika, „Drina“ iz Višegrada, „LJubišnja“ iz Foče, „Velež“ iz Nevesinja, te „LJubišnja“ iz Plužina u Crnoj Gori.

U okviru ovog memorijalnog turnira održan je revijalni meč između karate reprezentacija Republike Srpske i Srbije.

Turnir su i ove godine zajednički organizovali opština Kalinovik, opštinski Sportski savez i Boračka organizacija, te Karate klub „Bene“, kao domaćin manifestacije.

Otvarajući turnir, načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je da nastup više od 100 takmičara pokazuje da ova manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih sportista.

„Ovogodišnje okupljanje mladih karatista doprinijelo tome da manifestacija zadrži epitet prestižnog sportskog događaja“, rekla je Komlenovićeva.

Ona je poručila da je pokojni Jovović bio cijenjen među sportistima i sportskim radnicima širom bivše Jugoslavije, te da je revijalni meč između reprezentacija Republike Srpske i Srbije na turiru koji nosi njegovo ime jasna potvrda da je ostavio dubok i neizbrisiv trag u karate sportu.

„Sjećanje na našeg Bena trajno živi u njegovom Kalinoviku, ali i među njegovim brojnim sportskim prijateljima u regionu. Zadovoljni smo što je ovaj turnir pobrao simpatije ljubitelja karatea i prerastao u tradicionalnu sportsku manifestaciju koja okuplja mlade i talentovane karatiste, koji su svijetla budućnost u našem kraju i Srpskoj u cjelini“, rekla je Komlenovićeva.

Ona je izrazila nadu da će turnir svake naredne godine biti sve masovniji i još kvalitetniji.

Na ovom turiru takmičari su se nadmetali u katama i borbama, a najboljima su dodijeljene medalje i diplome, dok su pehare dobili najuspješniji takmičari po klubovima.

Takmičenje je i ove godine upriličeno u okviru Petrovdanskih svečanosti, koje se organizuju povodom Dana i krsne slave opštine Kalinovik, a jednu u nizu manifestacija, kojima se obilježavaju 22. godine od formiranja Prve kalinovačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čiji je jedan od komandanata bio i Jovović.

Jovović je bio veliki sportista, vrhunski trener, reprezentativac bivše Jugoslavije i perjanica Karate kluba „Bosna“, te osnivača kalinovačkog Karate kluba „Zelengora“, čiji su takmičari pronijeli slavu svog malog mjesta širom nekadašnje države.

Ovaj borac odbrambeno-otadžbinskog rata ranjen je i zarobljen 3. avgusta 1992. godine na lokalitetu Lukavac na Treskavici, gdje je zvjerski mučen i ubijen.

Po mjestu njegove pogibije, „Lukavac 93“ nazvana je druga po važnosti uspješna akcija Vojske Republike Srpske, koja je podrazumijevala probijanje koridora preko Trnova i prevoja Rogoj.

Jovović je za zasluge u ratu odlikovan Ordenom „Miloš Obilić“ i Medaljom za hrabrost „Milan Tepić“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments