Одржан годишњи концерт КУД-а „Славија“, грађани одушевљени

0

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО – Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Славија“ вечерас је, у оквиру спасовданских свечаности, одржало годишњи концерт у Источном Новом Сарајеву.

„Након оснивања нашег првог ансамбла редовно имамо годишњи концерт посвећен крсној слави наше општине – Спасовдану, који увијек плијени велику пажњу и одушевљење наших суграђана“, рекао је Срни предсједник КУД-а Бориша Нишић.

Он је навео да се Друштво вечерас представило играма и пјесмама из Сарајевског поља, а наступили су и гости из Блаца са кореографијом игара из јужне Србије, влашким и играма из околине Врања, као и друштво из Чајнича.

Нишић је подсјетио да је ово друштво основано у септембру 2002. године са жељом неколицине фолклорних ентузијаста да укажу на значај очувања српске традиције и народне игре и пјесме.

Он је навео да ово друштво окупља око 200 чланова и ради у више секција – музичка, пјевачка и фолклорни ансамбли, а у плану су и оснивање драмске секције и хора.

Нишић је нагласио одличну сарадњу Друштва са кључним институцијама општине Источно Ново Сарајево, школама и родитељима чланова КУД-а.

Он је истакао да је рад Друштва до сада представљен на бројним домаћим и иностраним фестивалима, а у плану су и гостовања у Бугарској, Румунији.

„Са великим задовољством и поносом наглашавам наше недавно, веома запажено учешће и наступ на Свесрпском сабору Бограду“, додао је Нишић.

Репертоар КУД-а „Славија“ тренутно чини више од 10 кореографија које обухватају српске игре са простора БиХ и Србије, а Друштво располаже и са оригиналним и ручно рађеним комплетима народне ношње високе вриједности.

Из овог друштва поносно су поручили да је њихов циљ очување богатог културног насљеђа и културе српског становништва на овом подручју, промоција културно-умјетничке д‌јелатности међу млађим генерацијама, као и успостављање сарадње са другим друштвима и организацијама које се баве сличном д‌јелатношћу.

Концерт је одржан у Спортској дворани на Тргу Србија.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare