Održan Duhovni program za djecu povodom Svetog Trifuna

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu danas je, povodom pravoslavnog praznika Svetog Trifuna, održan Duhovni program za djecu koji organizuje „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva.

Direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je da se program pod nazivom „Duhovne pjesme i pokretne slike za djecu – Bliže Bogu“ sastoji od dva segmenta – promocije zbirke religioznih i običajnih pjesama za djecu „Gdje Gospod živi“ autora Orijane Livopoljac i projekciju ruskog crtanog filma „Svjetlost neugasiva“, čija su tema čudotvorne ikone.

Protojerej Borislav Livopoljac održao je uvodnu riječ o Svetom Trifunu, mučeniku koji je postradao zbog svoje vjere u vaskrslog Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista.

Livopoljac je naglasio da je namjera da se ovim duhovnim programom djeci pokažu druge strane svetiteljstva i mučeništva, ukazujući na zabludu koja uzima maha i u pravoslavnom narodu, a to je obilježavanje „dana zaljubljenih“.

„Proslava Svetog mučenika Trifuna nema nikakve veze sa `danom zaljubljenih` i danas smo govorili o životu Svetog Trifuna kako bi podstakli djecu i nas da živimo životom kako su živjeli naši sveti“, naglasio je on.

Autor knjige „Gdje Gospod živi“ Orijana Livopoljac istakla je da je ona jedna sasvim obična mama koja je Božijom milošću dobila malo zrnce talenta i pokušala taj talenat umnožiti da bi bio na duhovnu korist njoj samoj, a i našim bližnjima i na slavu Božiju.

Ona je naglasila da je kao rezultat umnožavanja tog malog zrnca nastala i knjiga „Gdje Gospod živi“ u namjeri da djeci pokaže da „Gospod ne živi na jednom mjestu, koje je toliko tajanstveno daleko, već da je on svuda oko nas, sveprisutan i mnogo je bliži nego što mi sami često mislimo“.

„On je u nama samima, ali mi smo dužni da se približavamo njemu“, kazala je ona.

Književnica Dara Sekulić, recenzent knjige „Gdje Gospod živi“, naglasila je da je ova knjiga u vaspitnom smislu neophodna.

„Ova knjiga je posvećena djetetu i dječijem doživljavanju onog što je vječno i teško objašnjivo, a to je Hristos, Bog i vjera čovjekova“, rekla je ona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare