Održan 4. Festival folklora „Luča gori Romaniji“

0

SOKOLAC – Festival folklora u Sokocu lagano i sigurno utire put u budućnost i vječno trajanje. Pokazalo je to i dešavanje na sceni, ono što se dogodilo prije i poslije Festivala. Entuzijastima „Romanijske luče“, na čelu sa predsjednikom Društva Jankom Vrbarcem treba uputiti iskrene čestitke za predan i savjestan rad.

Pred preko 600 gledalaca, u Sportskoj dvorani u Sokocu 26.septembra održan je 4. Festival folklora „Luča gori Romaniji“. Ovaj kulturni događaj ulazi snažno u tradiciju, postaje prepoznatljiv na širem prostoru Republike Srpske.Nastupilo je sedam kulturno-umjetničkih društava: Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ Rudo, KUD „Sveti Sava“ Zvornik“, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ Bijeljina, KUD „Sretenje“ Rogatica, KUD „Božo Koroman Manga“ Podgrab, KUD „Romanijska vrela“ Mokro i domaćin i organizator Festivala – KUD „Romanijska luča“ iz Sokoca.

Prisutne je pozdravio sekretar „Romanijske luče“ Nebojša Đerić.

– Svaka manifestacija ove vrste je po nečemu za učesnike posebna. Večeras ima onih koji su po prvi put na sceni, ali i onih kojima je večerašnji koncert oproštajni, jer ih život vodi nekim drugim stazama i drugim ciljevima. Želja nam je da im se ciljevi ostvare – rekao je Đerić.Nakon uvodnih pozdrava domaćina, krenula je igra, plelo se kolo, koreografije koje su mamile aplauze publike.

KUD „Romanijska luča“ „otvorilo“ je prvu stranicu druženja u Sportskoj dvorani – Igrama sa Kosova, a potom su nastupili članovi jednog od najmlađih kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj – KUD „Božo Koroman Manga“ iz paljanske mjesne zajednice Podgrab. Predstavili su se koreografijom “ Vlaške igre“.

Kulturno-umjetničko društvo „Sretenje“ iz Rogatice postoji 11 godina. Radi pri Crkvenoj opštini Rogatica i neizbježno je u svim manifestacija koje organizuje Mitropolija Dabrobosanska. Publici u Sokocu su „darovali“ koreografiju pod imenom „Crnoriječje“.Nedavno je KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika obilježilo desetogodišnjicu uspješnog rada. Ova družina je izvela „Igre sa Kosova“.

I KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog bilo je na visni zadatka – predstavilo se „Igrama iiz Srbije“.

Članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Rudog podigli su publiku na noge „Igrama iz okoline Vranja“. Takozvana „Vranjanska svita“ izazvala je gromoglasne aplauze u sokolačkoj sportskoj dvorani.

Iz Bijeljine na Romaniju stiglo je Srpsko kulturno – umjetničko društvo „Semberija“, koje ove godine navršava šest decenija rada. Publika je na sceni vidjela kako Semberci izvode zanimljivu koreografiju „Dubočka kraljica“ i nagradila ih gromoglasnim aplauzom.Posljednju stranicu 4. Festivala folklora u Sokocu „ispisali“ su domaćini – „Romanijska luča“, društvo koje spada u red najuspješnijih u Srpskoj i BiH. Maestralno su sokolački folkloristi, uz zvuke mlađanog orkestra, odigrali zahtjevnu koreografiju „Bosilegradsko krajište“. Publika je više puta tražila „bis“.

Spuštana je zajvjesa na 4. Festival folklora „Luča gori Romaniji“. Domaćini su položili ispit iz svih elemenata koje ozbiljan kulturni događaj traži.

Zadovoljan je bio i umjetnički rukovodilac „Romanijske luče“ – Zoran Vrbarac.

– Da su vremenski uslovi dozvolili, učesnici bi prodefilovali kroz grad. Bilo bi sigurno i više publike. Zadovoljan sam nastupum našeg društva. „Luča“ i dalje sjaji istom snagom. I druga društva pokazala su mnogo. Publika je to znala da nagradi, nije štedjela dlanove. Ovoj djeci aplauzi su sve – kazao je Vrbarac.Festival folklora u Sokocu lagano i sigurno utire put u budućnost i vječno trajanje. Pokazalo je to i dešavanje na sceni, ono što se dogodilo prije i poslije Festivala. Entuzijastima „Romanijske luče“, na čelu sa predsjednikom Društva Jankom Vrbarcem treba uputiti iskrene čestitke za predan i savjestan rad.

Festival folklora „Luča gori Romaniji“ finansijski su pomogli opština Sokolac, Grad Istočno Sarajevo, SBS promet i Pekara „Nedić“. Medijski sponzor bio je Info centar Sokolac.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare