Održan 17. Festival dječijeg folklora

0

ZVORNIK – Pobjednik 17. Festivala dječijeg folklora Republike Srpske, koji je danas održan u Zvorniku, u kategoriji kulturno-umjetničkih društava /KUD/ je KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće.

Za najbolji folklorni ansambl proglašen je ansambl Osnovne škole „Meša Selimović“ iz Kojčinovca.

Najbolji prikaz narodnog običaja imao je KUD „Miloš Kupres“ iz Kožuhe, a najljepše narodne nošnje SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora i Folklorno društvo „LJubinje“.

Za najboljeg igrača proglašen je Miloš Đurić iz LJubinja, za najbolju igračicu Anđela Kapor iz Bileće, a najbolji igrački par su Željana Perković i Milan Stjepanović iz Glogovca.

Najbolji vokalni solisti su Elena Kalajdžić i Aleksandar Krulj, najbolji instumentalni solisti su Darko Jovanović i Dragana Stjepanović, najbolji orkestar je iz Kožuhe, a najbolja pjevačka grupa je iz Bileće.

Otvarajući festival, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović istakao je važnost ovakve manifestacije.

„Zadovoljstvo je biti domaćin manifestacije na kojoj učestvuju djeca do 15 godina iz oko 30 mjesta, a koja njeguju tradiciju i običaje. Pri tome je podjednako važno i druženje djece“, rekao je Cvijetinović.

Predsjednik zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ /SPKD/ Radosav Perić napomenuo je da je Festival dječijeg folklora jedan od najstarijih ove vrste u Republici Srpskoj i BiH.

„Ove godine učestvovalo je 30 folklornih sekcija, kulturno-umjetničkih društava i odbora SPKD `Prosvjeta` iz Republike Srpske i Srbije“, rekao je Perić.

Otvaranju Festivala prethodio je defile 800 učesnika glavnom gradskom ulicom, dok je u OŠ „Sveti Sava“ otvorena sedmodnevna izložba oko 250 fotografija sa svih dosadašnjih festivala.

Domaćini ovogodišnjeg Festivala bili su osnovne škole „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, te Rekreativno-sportski centar, organizator je zvorničko SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare