Održan 10. Vidovdanski sabor

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održan 10. Vidovdanski sabor na kojem su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz Sokoca, Loznice, Aranđelovca i Bogatića, te domaćin KUD „Sveti Sava“.

Dragan Golić, predsjednik zvorničkog KUD-a koje je organizovalo Vidovdanski sabor, rekao je da su za ovaj jubilej željeli da dovedu kvalitetne ansamble i da su to postigli.

„Cilj nam je očuvanje tradicije i njeno prenošenje na mlade, a istovremeno i da se publici priušti jedno veče za uživanje u raznolikom programu sastavljenom od narodnih igara, pjesama, muzike“, istakao je Golić, navodeći da je večeras u Zvorniku nastupilo 200 učesnika.

Umjetnički rukovodilac sokolačkog KUD-a „Romanijske luče“ Zoran Vrbarac rekao je da ovo društvo koje postoji od 1974. godine i broji 250 članova, već treći put učestvuje na Vidovdanskom saboru.

„Radom smo stigli do jednog vrlo ozbiljnog društva koje ima folklornu, muzičku i pjevačku sekciju i puno putujemo i nastupamo sa solidnim repertoarom. Utisci sa današnje i prethodnih manifestacija u Zvorniku su uvijek isti, sve je ovo lijepo i sve pohvalno, okupili su se mladi ljudi, kroz ovo čuvaju tradiciju, druže se, sklapaju velika prijateljstva“, naveo je Vrbovac.

Prije početka sabora učesnici su položili vijenac na centralni spomenik, te defilovali kroz grad i na nekoliko mjesta odigrali zajednička kola.

Učesnici sabora odigrali su po dva kola u pratnji svojih orkestara, a predstavili su se i njihovi vokalni solisti i pjevačke grupe.

U ime opštine Zvornik učesnike je pozdravio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović, koji je rekao da nema ništa ljepše nego kada se na jednom mjestu okupe mladi ljudi koji njeguju svoju tradiciju, kao što je to večeras u Zvorniku.

Uz napomenu da je kroz dosadašnje sabore prošlo mnogo ansambala i pjevačkih grupa iz svih krajeva Republike Srpske, Srbije i drugih zemalja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, organizatori kažu da ovogodišnju manifestaciju poklanjaju mladosti Srbije, prvacima svijeta u fudbalu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare