Odobren upis prve generacije u prirodno-matematičku gimnaziju

0

FOČA – Srednjoškolski centar u Foči od naredne školske godine prvi put će imati jedno odjeljenje prirodno-matematičke gimnazije.

„Planom upisa, koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, predviđeno je da ovo specifično odjeljenje broji 12 učenika“, rekla je Srni direktor Srednjoškolskog centra Borka Kovač.

Ona je pozvala sve učenike u Foči, koji su bili odlični u osnovnoj školi, a imaju odličnu ocjenu iz matematike, fizike i informatike, da se upišu u prirodno- matematičku gimnaziju.

Kovačeva je dodala da, osim učenika iz Foče, za ovo odjeljenje mogu konkurisati i svršeni osnovci iz regije, za koje će tokom školovanja biti obezbijeđen smještaj.

„Radiće se po posebnom programu, u moderno opremljenom kabinetu, gdje će učenici imati prednost grupnog učenja. Profesori će moći u potpunosti da se posvete radu sa ovim učenicima, a ujedno će im biti i mentori“, pojasnila je ona i dodala da će, osim domaćeg kadra, povremeno biti angažovani i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.

Kovačeva je navela da je nastavljen trend smanjenja broja učenika. „U odnosu na prošlu godinu, manje je jedno odjeljenje, a u odnosu na pretprošlu godinu tri su odjeljenja manje“, rekla je ona i dodala da, izuzev prirodno-matematičkog, sva ostala odjeljenja mogu upisati po 24 učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo je Srednjoškolskom centru u Foči za narednu školsku godinu upis ukupno sedam odjeljenja, a dvije osnovne škole u fočanskoj opštini ove godine završilo je 156 đaka.

Gimnazija opšteg smjera upisaće dva odjeljenja, šumarstvo i obrada drveta- jedno odjeljenje tehničara i jedno kombinovano odjeljenje trećeg stepena, mašinstvo i obrada metala – jedno kombinovano odjeljenje mašinskih tehničara za motore i motorna vozila i mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje, te zdravstvo jedno odjeljenje medicinskih tehničara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare