Одликовања за Стевандића, Кузмановића, Споменка Гостића, Биљану Чекић, Николу Пејаковића

0

БЕОГРАД – Предсједник Србије Алекснадар Вучић одликовао је, поводом Дана државности Србије, сретењским орденом појединце и институције из Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и иностранства.

Сретењским орденом првог степена одликовани су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, академик Рајко Кузмановић, док је постхумно златном Медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликован Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је у 15. години погинуо 1993. године у БиХ.

Карађорђеву звезду добилчи су и глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић из Републике Српске, чувена Дара из Јасеновца.

Предсједник Србије је одликовања додијелио појединцима и институцијама из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота.

Вучић је одликовао „Вечерње новости“ Сретењским орденом првог степена, објавио је овај лист.

Сретењским орденом првог степена одликовани су, осим Стевандуића и Кузмановића, и академици Влада Урошевић, Зоран Л. Ковачевић, Бела Балинт и Нинослав Радовановић, епископ нишки Арсеније, те игуманија Пећке патријаршије мати Харитина.

Овај орден, првог, другог и трећег степена, добиле су и институције Летопис Матице српске, Специјална болница за рехабилитацију и едукацију Бања Ковиљача, Клиника за гинекологију и акушерство КБЦ Србије, КБЦ Косовска Митровица, Школа за музичке таленте у Ћуприји…

Међу добитницима је више личности из Црне Горе, па је тако Радомир Уљаревић, књижевник и културни д‌јелатник, добио Сретењски орден трећег степена, а Марко Ковач, бивши црногорски министар правде, Орден српске заставе другог степена.

Одликовања су добиле и институције и појединци из области културе.

Д‌јечаци који су рањени на Бадњи дан прошле године у Готовуши код Штрпца на Космету, Милош и Стефан Стојановић, одликовани су Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, док је д‌јевојчица анђеоског гласа Павлина Радовановић из Ораховца одликована Карађорђевом звездом трећег степена.

Висока државна признања Србије добили су и странци, па је Орден српске заставе првог степена добила предсједница Кинеског института за међународне односе и некадашња амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Предсједник Свјетског економског форума Берге Бренде добио је Орден српске заставе првог степена, а амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина одликован је Орденом српске заставе првог степена.

Амбасадор Мађарске при Савјету Европе Хари Алекс Рус одликован је Орденом српске заставе трећег степена.

Одличја ће бити уручена данас, на Сретење у 18.00 часова на државној свечаности у Предсједништву Србије.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Политика/Танјуг)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare