Odlični devetomjesečni rezultati poslovanja

0

MILIĆI – Kompanija „Boksit“ iz Milića za devet mjeseci ove godine ostvarila je znatno bolje poslovne rezultate od godišnjeg plana, a ostvareni prihod veći je za 36 odsto u odnosu na prošlu godinu.
U ovom periodu dobit je 2.000.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine zabilježen gubitak od 36.000 KM, saopšteno je iz ove kompanije.


U različite programe investirano je oko 6,5 miliona KM, uglavnom vlastitih sredstava.

U radnom odnosu u Kompaniji je 68 lica više nego što ih je bilo u istom periodu prošle godine, a primanja zaposlenih veća su za 11 odsto i iznose, sa toplim obrokom, u prosjeku 1.100 KM.

„Ovakvi rezultati postignuti su uprkos velikim i neplaniranim troškovima u prvom kvartalu ove godine, zbog poplava i klizišta u sektoru `Rudarstva`, te zbog enormnog pada cijene konzumnih jaja na tržištu, koji se odrazio na poslovanje u sektoru proizvodnje hrane“, navedeno je u saopštenju.

Najbolji poslovni rezultati ostvareni su u ključnim „Boksitovim“ sektorima, sektoru „Rudarstvo“ gdje je proizvodnja rude veća za 11 odsto u odnosu na plan, a u odnosu na isti period prošle godine veća je za oko 2,1 put, te u sektoru „Saobraćaj“ gdje je prevoz robe na domaćem i inostranom tržištu veći za 11 odsto, a prevoz putnika za jedan odsto.

Za oko 10 odsto veći je obim proizvodnje u primarnom dijelu u Sektoru „Drvoprerada“, a u finalnom dijelu, programu proizvodnje namještaja, obim proizvodnje veći je nekoliko puta.

U sektoru „Ugostiteljstvo i turizam“ prihod je, u odnosu na plan, veći za 14 odsto, a u odnosu na prošlu godinu za 200 odsto, što je uticalo da ovaj sektor prvi put unazad nekoliko godina posluje pozitivno.

U sektoru „Gradnja i elektro-mašinska proizvodnja“ ostvaren je prihod na nivou planiranog i prošlogodišnjeg, ali i neznatan gubitak, dok je u sektoru „Proizvodnja hrane“ proizvodnja konzumnih jaja povećana za oko 43 odsto, ali zbog niske cijene na tržištu, koja je za oko dva puta manja od proizvodne, ostvaren je znatan gubitak.

Iskazano posredstvom osnovnih pokazatelja uspješnosti poslovanja, u poređenju sa istim periodom prošle godine ostvarena produktivnost veća je za 29 odsto, ekonomičnost je veća za 13 odsto, a rentabilnost za 30 odsto.

„Sa razlogom se očekuje da u četvrtom kvartalu budu ostvareni izuzetno dobri rezultati, jer za to postoje svi preduslovi, pa se može očekivati da će ova godina biti jedna od najuspješnijih“, navedeno je u „Boksitovom“ saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare