Odigrane monodrama “Otirač” i predstava “Posljednja pesma”

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru 19. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu večeras se publici predstavio Ivo Krešić monodramom “Otirač”, a odigrana je i predstava “Poslednja pesma” o srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću, u režiji Anite Panić.

Krešić je nakon predstave izrazio zadovoljstvo načinom na koji je publika prihvatila njegovu interaktivnu monodramu “Otirač” u kojoj se glumac obračunava sa negativnim pojavama u društvu s ciljem da to donese katarzu, a ne nervozu.

“Publika u Istočnom Sarajevu je odlična i dobro sam se osjećao dok sam izvodio predstavu. Smatram da sam poentirao na pravim mjestima što sam i želio u svom tekstu, da iskažem tugu, nesreću i jad i da ništa u osnovi nije smiješno nego upravo kako je rečeno u Gogoljevom `Revizoru` da se samo sebi smijemo”, rekao je on.

Glumac iz Mostara napomenuo je da se pokazalo da, uprkos činjenici da nije bilo nikakvih posebnih reklama za predstavu, Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu ima svoju publiku.

“Monodaramu `Otirač` sam izveo više od sto puta, ali prvi put u Istočnom Sarajevu i iskreno se nadam ne i posljednji”, dodao je Krešić.

Glumci Nebojša Kundačina, Milan Nikitović i Maja Kolundžija Zoroe su publici u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo dočarali posljednje dane pjesnika i diplomate Jovana Dučića u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera u periodu od 1941. do 1943. godine.

Dučića je raspadnuta otadžbina, Kraljevina Jugoslavija, na pragu njegovih sedamdesetih godina poslala u specijalnu misiju u Ameriku.

Publika će sutra u okviru 19. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame moći da vidi Ivana Vidosavljevića u monodrami “Dnevnik jednog ludaka” i predstavu “Ko je ovde idiot” u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić.

Završnog dana Festivala u subotu, 6. decembra, Vlado Kerošević izvešće monodramu “Krojcerova sonata”, nakon ćega će biti odigrana predstava “Slavija tetra” iz Beograda “Karamazovi/sablasni eros”, u kojoj igra Mihajlo Miša Janketić.

Organizator Međunarodnog festivala malih scena i monodrame je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments