Odigrana monodrama „Dnevnik jednog ludaka“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na 19. međunarodnom festivalu malih scena i monodrame večars su gledaoci u Istočnom Sarajevu mogli da vide monodramu „Dnevnik jednog ludaka“ i predstavu „Ko je ovde idiot“.

Monodramu „Dnevnik jednog ludaka“, koju je po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja režirao Dušan Stankić, izveo je glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca Ivan Vidosavljević.

Na veoma potresan način Vidosavljević prikazuje ispovijest mentalno oboljelog činovnika koji, shvativši da se nalazi u ludnici, pokušava da u potpuno bezizlaznoj situaciji pronađe rješenje.

Možda je u čitavoj priči najtužnije to što je sličnu sudbinu doživio i sam Gogolj, jedan od najznačajnijih ruskih pisaca 19. vijeka.

Gogoljeva pripovijetka „Dnevnik jednog ludaka“ uticala je na gotovo sve pisce vremena u kome je nastala, a smatra se da je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, inspirisan ovim djelom napisao „Zapise iz podzemlja“.

Monodrama je premijerno izvedena 2. decembra 2006. godine i od tada je nagrađivana na svim međunarodnim festivalima i internacionalnim pozorišnim smotrama na kojim je izvođena.

Vidosavljević je izjavio novinarima nakon predstave da ovu monodramu igra još od 2000. godine i da je ona njegov diplomski rad koji su kao stručni konsultanti oblikovali Predrag Ejdus, Mirko Babić i Dragan Jakovljević.

„Ovo je gotovo 90 izvođenje. Tekst je genijalan i pruža mogućnost da se uvek bavite njime. Ja nisam, možda, otvoro ni 30 odsto toga. Uvek je to vrlo inspirativno raditi. Nisam siguran šta je Gogolj htio i koliko je ovo autobiografski. Ono što je Dostojevski za književnost, Gogolj je za pozorište“, rekao je Vidosavljević.

Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabljeić odigrali su predstavu „Ko je ovde idiot“, koju je režirao Srđana Ivanovića.

Riječ je o predstavi beogradskog „Jugoarta“, nastaloj po komadu ruske književnice Muze Pavlove iz 1903. godine.

U predstavi je na humorističan način prikazan segment iz svakodnevnog života, diskretno prožet oslikavanjem dobro znanih likova iz političkog života.

Komedija govori o stanju u Rusiji, gdje su prije vjenčanja morale da se uzmu brojne potvrde, između ostalog i od psihijatra.

Kalinić je bio u ulozi mladoženje koji traži potvrdu od psihijatra da nije idiot, a imao je svoje veze, dok Ivanović glumi uvrnutog psihijatra.

Radnja počinje kada budući mladoženja, poslije burne momačke večeri, odlazi kod psihijatra po jednu takvu potvrdu.

Festival, koji je otvoren u utorak, 2. decembra, sutra se završava monodramom „Krojcerova sonata“ i predstavom „Karamazovi/sablasni eros“.

Monodramu „Krojcerova sonata“ po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Nebojše Bradića, izvodi glumac teatra „Kabare“ iz Tuzle Vlado Kerošević.

Predstavu „Karamazovi/sablasni eros“ Slavija teatra iz Beograda po tekstu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Vladimira Lazića, igraju Mihajlo Janketić, Žarko Stepanov, Nebojša Đorđević, Sanja Radišić i Ivana Kovačević.

Po okončanju ove dvije predstave biće proglašeni pobjednici ovogodišnjeg Festivala i dodjeljene nagrade za najbolju predstavu, monodramu, glimicu i glumca.

Organizator Međunarodnog festivala malih scena i monodrame je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments