Одговоре о српском страдању могу да дају једино историчари

0

БИЈЕЉИНА – Одговоре о српском страдању у Другом свјетском рату једино могу да дају историчари, а симболични почетак тог процеса биће означен првом одбраном доктората о Јасеновцу, изјавио је директор Музеја жртава генодцида Дејан Ристић.

Ристић је поздравио одлуку влада Србије и Српске да се приступи изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, у Доњој Градини и у Београду.

Он је рекао да је Музеј жртава геноцида још од оснивања 1992. године законом овлашћена установа чији је један од приоритетних задатака идентификација жртава Другог светског рата који су 6. априла 1941. године били држављани Југославије.

„У онлајн претраживој бази која се налази на званичној интернет страници музеја тренутно се налазе подаци за чак око 670.000 до сада идентификованих жртава. То нипошто није ни приближно коначан број жртава, али је онај који је за сада непобитно идентификован и доказан. Он, нажалост, може бити само знатно већи“, рекао је Ристић за „Глас Српске“.

Он је рекао је да одговоре на питања из прошлости попут страдања у Јасеновцу једино могу и морају да дају историчари, али сматра да је претходно потребно да универзитети на српском етничком простору почну да школују уско специјализоване стручњаке у области историјске науке који би читаву научну каријеру посветили истраживању и документовању страдања припадника нашег народа на подручју Југославије у Другом светском рату, посебно у НДХ гд‌је је почињен геноцид над Србима.

Он је за „Глас Српске“ рекао да ће стварни и симболични почетак тог процеса бити означен првом одбраном доктората о Јасеновцу на неком од укупно шест српских државних универзитета – Београд, Нови Сад, Ниш, Косовска Митровица, Бањалука, Источно Сарајево.

„Тај подухват, а под овим мислим на први докторат о Јасеновцу, српски народ чека још од 1945. године. Верујем да ћете се сагласити са мном да је то бескрајно тужна и за све нас поразна чињеница“, рекао је Ристић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare