Odbornici SNSD-a ukazali na problem divljih deponija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu gradonačelnika i Administrativne službe za 2013. godinu, uprkos žestokoj kritici odbornika SNSD-a Aleksandra Todorovića da se u tom dokumentu ne pominje problem divljih deponija.


“U izvještaju nigdje nije pomenuta tema divljih deponija koja je identifikovana kao problem još u junu 2013. godine i povlači se do danas. Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo se ovih dana oglasio saopštenjem povodom problema odlaganja opasnog otpada na području grada”, naglasio je Todorović.

On je rekao da je, prema informacijama kojima raspolaže, otpad na područje grada Istočno Sarajevo dovezen iz Visokog, napominjući činjenicu da firma “Prevent” ima sklopljen ugovor sa komunalnim preduzećima sa Pala i Istočnog Starog Grada.

“Riječ je o kožama koje se koriste u preradi u autoindustriji, odnosno, opasnom organskom materijalu koji može da ugorozi život ljudi u oštinama Istočni Stari Grad i Pale. Vidimo da je inspekcija grada Istočno Sarajevo trebalo da utvrdi kako je taj opad, umjesto u Visokom, završio na ovom području”, naveo je Todorović.

On je upozorio da se u izještaju o radu gradonačelnika ne pominje nijednom rečenicom taj problem za koji je bila nadležna gradska inspekcija, koja bi trebalo da utvrdi kršenje Zakona o zaštiti životne sredine i da se bavi izdavanjem eko-dozvola u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

“Rješavanje problema divljih deponija treba da ide u dva pravca, i to da MUP pronađe krivce i kazni ih za nelegalno izbacivanje opasnog organskog otpada, te da inspekcija u gradu Istočno Sarajevo počne konačno raditi svoj posao i reagovati na dojave građana”, kaže Todorović.

Gradonačelnik Nenad Samardžija je izrazio zabrinutost dešavanjima u vezi sa divljom deponijom posljednjih dana u Istočnom Sarajevu, ističući da odlaganje takvog otpada nepoznatog porijekla i sadržaja može da utiče na život i zdravlje građana.

Samardžija kaže da je očigledno neko zatajio, ističući da je reagovao ekološki inspektor koji je dao nalog da se u roku od 24 časa otpad ukloni, te da je sada na MUP-u da provede istragu.

Odbornici Skupštine grada Istično Sarajevo danas su, između ostalog, usvojili izvještaje o radu Matične biblioteke, Turističke agencije, Razvojne agencije i Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarjevo, ali nisu prihvatili Izvještaj o radu Radio-televizije /RTV/ Istočno Sarajevo.

Vršilac dužnosti direktora RTV Istočno Sarajevo Branislav Ilić ukazao je na tešku finansijsku situciju te medijske kuće, ističući da se prihvatio nezahvalne uloge da rukovodi ovom firmom da bi se sačuvala radna mjesta i frekvencije.

Gradonačelnik Samardžija je istakao da je problem RTV Istočno Sarajevo gubitak od 1.500.000 KM i obaveze u iznosu od 2.800.000 KM, zbog čega izvejštaj o radu ne treba prihvatiti, napominjući da je možda i zakasnilo rješenje da se proglasi stečaj ove medijske kuće.

Odbornici su usvojili dva zaključka u vezi sa radom RTV Istočno Sarajevo kojim se poziva menadžment ovog preduzeća da u roku od sedam dana predloži mjere za prevazilaženje stanja, uključujući i mogućnost pokretanja stečaja.

Drugim zaključkom poziva se Vlada Republike Srpske da se u roku od sedam dana izjasni o ispunjavanju ranijih obećanja predsjednika Srpske Milorada Dodika i Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa rješavanjem problema RTV Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments