Odbornici informisani o utrošku 4,5 miliona KM kredita

0
Sjednica Skupštine opštine Sokolac
Sjednica Skupštine opštine Sokolac

SOKOLAC – Opštini Sokolac odobren je dugoročni kredit Nove banke Banjaluka od 2.200.000 KM, po povoljnoj kamatnoj stopi od 4,5 odsto, za finansiranje prenesenih obaveza, refinansiranje postojeća tri kredita i otplatu poreskih obaveza, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

„Dobili smo i odluku od NLB Razvojne banke da se razlika od 4,5 miliona KM kreditnog zaduženja opštine Sokolac, prema usvojenoj odluci u februaru, u iznosu od 2.300.000 KM refinansira na period od 10 godina, gdje je utvrđena kamatna stopa od 4,5 odsto“, rekao je Bjelica novinarima nakon današnje sjednice Skupštine opštine /SO/.

On je podsjetio da je ranija kamatna stopa bila 7,6 odsto.

Bjelica je istakao da je opština Sokolac izmirila reprogram prema Poreskoj upravi Republike Srpske od 600.000 KM, što omogućava odlazak u penziju jednog broja radnika kako bi se riješio problem viška u lokalnoj upravi.

Prema izvještaju o utrošku sredstava po kreditnom zaduženju opštine Sokolac od 4,5 miliona KM, o kojem je danas raspravljala SO Sokolac, lokalna uprava je jednim reprogramom izmirila dospjele obaveze prema dobavljačima u ukupnom iznosu od 659.394 KM.

Izmirene su i obaveze prema socijalno ugroženim kategorijama iz prethodnog perioda do 31. decembra 2016. od 276.442 KM.

Bjelica je rekao da je opština Sokolac uputila primjedbu glavnom revizoru Republike Srpske da lokalna zajednica teško može izmiriti sve obaveze kad je riječ o socijalnim davanjima jer postaju sve veća, a prihodi opština sve manji.

„Opština Sokolac u ovom momentu ima 4,5 miliona kreditnog zaduženja, a rate su oko 43.000 KM za obje banke /NLB i Novu banku/, što je dosta povoljnije, s obzirom da smo do sada imali reprogram od oko 70.000 KM obaveza na mjesečnom nivou“, rekao je Bjelica.

Odbornici su informisani da reprogramirani poreski dug po rješenju Ministarstva finansija Republike Srpske o odgodi plaćanja poreskog duga za opštinu Sokolac, Javnu ustanovu centar za socijalni rad Sokolac, Javnu ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac i Javnu ustanovu za kulturu „Pero Kosorić“ Sokolac iznosi 438.078 KM.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare