Odata pošta palim srpskim borcima

0

U Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama danas je, povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, služen parastos i položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja u ovom mjestu.

Vijence na centralno spomen-obilježje na Palama položili su predstavnici paljanske Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, rukovodstvo opštine Pale, pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, kao i delegacije Udruženje penzionera i SUBNOR-a.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Pale Petar Klisara rekao je novinarima da ova organizacija danas obilježava Dan boraca s akcentom na sjećanje na ratne drugove koji su položili živote za odbranu Republike Srpske.

Klisara ističe da je ovo jedinstvena prilika da se sjete svih poginulih saboraca i djela koja su oni učinili kako bismo danas imali Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, stanje u boračkoj populaciji na području opštine Pale je teško, sve više boraca je na ivici egzistencije i mnogo toga se mora uraditi da bi se to stanje poboljšalo.

Bivši pripadnik Koševske lake brigade Vojske Republike Srpske Vlado Vujičić rekao je da se država na neki način pokušava odužiti članovima porodica poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, međutim, to nije na onom nivou koji ti borci zaslužuju.

„Da nema onih koji su rat iznijeli na svojim plećima ne bi bilo ni nas ovdje, jer rat je bio takve prirode da nam je prijetio nestanak sa ovih prostora“, kaže Vujičić.

On ističe da je njegova želja da sve strukture pomognu, posebno porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i djeci poginulih boraca, jer iako je prošlo više od 20 godina od završetka rata, većina i dalje nezaposlena.

Vujičić je protekli odbrambeno-otadžbinski rat proveo u Koševskoj lakoj brigadi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, gdje je tri puta ranjavan na sarajevskom ratištu. Tokom rata je obavljao funkciju načelnika bezbjednosti u brigadi.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svim borcima Republike Srpske Dan boraca i naglasio da su oni ugradili dijelove svog tijela u temelje Srpske.

On ističe da se na dostojan način treba odužiti onima koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske, njihovoj djeci, porodicama i na taj način pokazati da štite Republiku Srpsku, koja je pod stalnim udarima jer nisu svi dobronamjerni.

Jugović kaže da opština nastoji da Boračkoj organizaciji pomogne maksimalno koliko može i naglašava da su prošle godine povećali sredstva za njihov rad i za posebnu pomoć.

Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske obilježava se 14. februara.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare