Od zaušnjaka ukupno oboljela 594 lica

0

Do kraja oktobra na Palama su evidentirana 594 lica oboljela od zaušnjaka, navodi se u Izvještaju Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske – Regionalnog zavoda Istočno Sarajevo.

Direktor Doma zdravlja Pale Mlađenka Dragaš rekla je Srni da je na području ove opštine najviše oboljelo djece od 15 do 19 godina, zatim studenti, ali je zabilježeno i nekoliko slučajeva oboljelih lica starosti od 30 do 39 godina.

Dragaševa je istakla da je u opštini Istočno Novo Sarajevo oboljelo 74 lica, u Istočnoj Ilidži 94, Istočno Starom Gradu 11, na Sokocu 15 i opštini Trnovo sedam lica.

“Epidemija se širi, odnosno preliva na istočni dio Srpske zato što studenti dolaze na Pale, pa je epidemija zaušnjaka proglašena i u Trebinju i Berkovićima“, istakla je Dragaševa.

Ona je dodala da se i dalje provode sve potrebne aktivnosti koje se odnose na anketiranje pacijenta, stroge izolacije u kućnim uslovima ili u Domu zdravlja u prostoriji koja je određena za parateralnu terapiju, dok oboljeli sa komplikacijama upućuju se infektologu u bolnicu Kasindo.

Prema njenim riječima, epidemija je u oktobru bila na vrhuncu, a trebalo bi da bude završena do kraja januara.

Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, Dragaševa je rekla da je vakcinacija u paljanskom Domu zdravlja počela prije nekoliko dana, te da na 360 besplatnih vakcina, koliko su dobili od Zavoda za zaštitu zdravlja RS, pravo imaju lica koja su imala operativne zahvate na srcu, dijabetičari, hroničari te lica sa malignomima.


Pogledati još:

Proglašena epidemija zaušnjaka

Za tri mjeseca 311 oboljelih od zaušnjaka

Od početka godine oboljelo 613 osoba od zaušnjaka

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments