Od utorka do četvrtka “Filmoteka” posvećena slikarskim temama

0

Trodnevna Filmoteka, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 11. do 13. septembra na Palama, biće posvećena slikarskim temama, pa će publika imati priliku da vidi izvanredna filmska ostvarenja koja se dotiču života i djela poznatih slikara Anrija de Tuluz -Lotreka, Vinsenta van Goga i Fride Kalo.

U utorak, 11. septembra, biće prikazan film „Mulen ruž“ Džona Hjustona iz 1952. godine, sa izvanrednim Hoze Fererom u ulozi slavnog francuskog postimpresionistede Tuluz-Lotreka (1864-1901).

On je svojim slikama ovjekovječio boemski život Pariza s kraja 19. vijeka, prvenstveno poznati francuski kabare i kolijevku kan-kana “Mulen ruž”, u kojem je i sam često boravio u potrazi za srećom.

Zauvijek, obilježen nesrećom iz djetinjstva, Tuluz-Lotrek provešće život balansirajući između “prokletstva” iz djetinjstva, porodičnog imena, nevjerovatnog slikarskog talenta i nesrećne ljubavi.

Film je osvojio dva Oskara, brojne nagrade i nominacije. U filmu igraju i Za Za Gabor, Suzan Flon i Kolet Maršan.

Sljedećeg dana na programu je “Žudnja za životom”, biografski film o životu holandskog postimpresioniste Vinsenta van Goga (1853 -1890), iz 1956. godine, koji je režirao Vinsent Mineli, prema istoimenom romanu Irvinga Stouna.

Naslovnu ulogu tumači Kirk Daglas, koji je za ovu ulogu bio nominovan za Oskara. Ipak, Oskar je otišao u ruke Entoni Kvina, za najbolju sporednu mušku ulogu, u ulozi Pola Gogena. Film je osvojio tri nagrade i šest nominacija.

Na kraju, u četvrtak 13. septembra, biće prikazan film “Frida” (2002), u režiji Džuli Tejmor. Naslovnu ulogu nekonvencoinalne meskičke slikarke Fride Kalo (1907 –1954) tumači Salma Hajek, dok Alfred Molina igra njenog životnog saputnika, poznatog meksičkog slikara Dijega Riveru. Osim Oskara za najbolju originalnu muziku i šminku, film je osvojio još 15 svjetskih nagrada i 46 nominacija.

“Filmoteka” će biti održana u Art galeriji “G 3”, sa početkom u 20:00 časova. Ulaz jeslobodan.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments