Od subote akcija sprečavanja nelegalne upotrebe pirotehnike

0

ZVORNIK – Načelnik Sektora policije u zvorničkoj Policijskoj upravi Vladan Vasilić rekao je danas da će na području ove uprave, od 15. decembra do 21. januara biti sprovedena akcija „Petarda 2019“, čiji je cilj sprečavanje nelegalne upotrebe pirotehničkih sredstava.
„Povodom ove akcije, koja će biti sprovedena u skladu sa naredbom Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, biće organizovana predavanja u prosvjetno-obrazovnim ustanovama s ciljem da se najmlađa populacija upozna o rizicima i posljedicama od upotrebe pirotehničkih sredstava“, rekao je na konferenciji za novinare Vasilić.

Vasilić je, govoreći o bezbjednosti u oblasti saobraćaja, rekao da su na području Policijske uprave Zvornik u novembru evidentirane 33 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na novembar prethodne godine manje za 18 saobraćajnih nezgoda, odnosno za 35 odsto.

On je pojasnio da je od ukupno 33 saobraćajne nezgode, šest bilo sa lakše povrijeđenim licima, jedna sa teško povrijeđenim licima, dok su ostale bile sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, tokom novembra na području Uprave kontrolisano je 4.660 vozila i vozača i evidentirano 2.042 prekršaja, zbog čega je izdato 1.909 prekršajnih naloga, što je više za 27 odsto naloga nego u novembru lani.

„Iz saobraćaja je u novembru isključeno 48 vozila i 210 vozača, od kojih su 183 vozača isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je za 70 odsto više u odnosu na uporedni mjesec iz prošle godine“, rekao je Vasilić.

On je dodao da je pet vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem narkotika.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je u novembru na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 61 krivično djelo, što je za 16 manje nego u istom mjesecu prošle godine.

„Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnijeta su 54 izvještaja protiv 59 lica, među kojima su dva maloljetnika“, rekao je Savić.

On je istakao da su, posmatrano po oblastima, najbrojnija krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta kojih je bilo 51, što je za 22,7 odsto manje u odnosu na isti period lani, kada ih je bilo 66.

Savić je rekao da su u novembru evidentirana dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i podnijeta dva izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv tri lica.

„Materijalna šteta koja je pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 19.000 KM, koliko i visina stečene protivpravne imovinske koristi“, rekao je Savić i dodao da se ova krivična djela odnose na zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te pronevjere.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je da je u novembru ove godine, u odnosu na novembar lani, evidentirano smanjenje krivičnih djela, dok je povećan koeficijent rasvijetljenosti, naročito krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu.

„Nije bilo težih krivičnih djela, niti bezbjednosnih događaja koji su mogli izazvati uznemirenost građana, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, zbog čega se može reći da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik u novembru bilo stabilno i povoljno“, rekao je Abazović.

On je rekao da će u narednom periodu biti pojačano prisustvo policijskih službenika koji će sprovoditi preventivne aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje i zloupotrebe piorotehničkih sredstava, kao i nezakonite upotrebe oružja, kako bi građani u bezbjednom okruženju dočekali i proveli nastupajuće praznike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare