Od Romanije nema svetijeg mjesta za sjećanje na srpske borce

0

SOKOLAC – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, odlikovanja porodicama 28 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Sarajevsko-romanijske regije koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao „Medaljom zasluga za narod“.

Odlikovanja, koja su posthumno dodijeljena povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske na inicijativu Boračke organizacije Srpske, danas su uručena porodicama sa Sokoca, iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva i Pala.

Savčić je na svečanosti obilježavanja Dana manastira Svetog Georgija naglasio da od Romanije nema boljeg, ni svetijeg mjesta za pominjanje poginulih srpskih boraca.

On je podsjetio da sveštenici i vladike Srpske pravoslavne crkve često ističu da nema veće žrtve od one koju čovjek daje za slobodu svog naroda.

Od Romanije nema svetijeg mjesta za sjećanje na srpske borce

„Mi smo u proteklom ratu bili primorani da se borimo i da slobodu i Republiku Srpsku platimo ogromnim brojem života. Doduše, neuoporedivo manje nego što je to bilo kroz istoriju, ali, ipak, ogromnim brojem života“, ocijenio je Savčić, obraćajući se okupljenim građanima, predstavnicima političkog života Grada Istočno Sarajevo i gostima.

Govoreći o oštrim reagovanjima na pominjanje da je Republika Srpska država, predsjednik BORS-a je naglasio da srpskom narodu ne mogu zabraniti da bar sanja o svojoj državi, te da će se, onom ko vjeruje u svoje snove, oni kad-tad ostvariti.

Savčić je izjavio da nikada nije rekao da su borci stvaraoci Srpske, ali je, ponovio da su vojska i policija najzaslužniji za stvaranje Republike.

„Zato moramo biti na prvom mjestu kada je u pitanju briga o borcima, pogotovo o porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima, ali i o oko 20.000 naših nezaposlenih demobilisanih boraca, rekao je predsjednik BORS-a.

On je napomenuo da 3.486 boraca koji su navršili 65 godina života, a imaju 15 godina staža, odnosno imaju takozvani uvećani staž, ali nemaju penzije.

Savčić je uvjeren da će u Boračkoj organizaciji Srpske biti realizovana inicijativa da se tim demobilisanim borcima obezbijede bar minimalne penzije.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da imaju više poštovanja prema porodicama poginulih. „Ne kažem da poštovanja nema, ali sam svjedok da ga nema uvijek i nema ga dovoljno“, ocijenio je predsjednik BORS-a.

Savčić je zahvalio načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću koji su doprinijeli da bude izgrađen jedan ovakav spomenik u znak sjećanja na poginule borce, oko koga će se okupljati građani i potomci ovim i svim drugim povodima.

Zora Zeković je došla iz Beograda, gdje sada živi, da u ime porodice primi „Medalju zasluga za narod“ za brata Zorana Šućura, poginulog borca Vojske Republike Srpske na ratištu u Nedžarićima.

„Mnogo mi znači ovo priznanje i trebalo bi da ga dobije svaki borac koji je preživio ratne strahote. Hvala Boračkoj organizaciji Srpske, predsjedniku Dodiku i svima koji brinu o porodicama poginulih boraca, jer svi mi volimo našu Republiku Srpsku i živimo za nju“, rekla je Zekovićeva.

Ona je istakla da je duga i teška ratna priča njene porodice i muža Miodraga koji su ratne godine proveli u Nedžarićima, na samoj lini razdvajanja dvije zaraćene strane.

Jedanaesti avgust obilježava se kao Dan Manastira na Ravnoj Romaniji u čijoj crkvi se nalazi spomen-ploča sa ispisanim imenima 3.700 boraca Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare