Od „plavog jezika“ oboljelo više od 100 ovaca

0

FOČA – Na području opštine Foča pojavila se bolest „plavog jezika“ kod ovaca, od koje je oboljelo više od 100 grla.
Fočanski veterinar Slobodan Krunić kaže da je riječ o virusu koji prenose komarci, a čemu su pogodovali vremenski uslovi ovog ljeta sa velikom vlažnošću i sparinom, te čestim smjenama sunca i kiše.

„Bolest se prepoznaje po nateklim usnama, ovca bali, bezvoljna je, ima ranice po ustima, ne jede, a kasnije bolest napada zglobove i papke, pa životinja ne može da se kreće. Bolest se liječi antibioticima, a ukoliko se na vrijeme ne počne terapija postoji vjerovatnoća uginuća“, rekao je Krunić.

On je napomenuo da je potrebno da se vlasnici ovaca, čim uoče simptome bolesti, jave veterinaru, dodavši da smrtnost od ove bolesti iznosi od dva do 30 odsto od broja oboljelih grla.

„U manjim stadima smo registrovali po par oboljelih grla, a u stadima od 150 ovaca ima i po 20 zaraženih“, naveo je Krunić.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH, čiji su predstavnici danas boravili u Foči zbog formiranja Zajedničkog centra za kontrolu bolesti kvrgave kože goveda, kažu da nisu bili upoznati da se pojavila bolest „plavog jezika“.

„Nismo imali tu informaciju, iako su svi obavezni – laboratorija, nadležna entiteska tijela, kao i veterinarska služba u opštini da nas obavijeste o bolesti, a mi smo dužni da to prijavimo nadležnom tijelu EU. Kontaktiraćemo laboratoriju, koja je radila uzorke i ako to bude potvrđeno, ovaj zajednički centar imaće zadatak i suzbijanje bolesti plavog jezika“, rekao je direktor Kancelarije LJubomir Kalaba.

On je napomenuo da ova bolest, kao i bolest kvrgave kože, ne prelazi na ljude, ali da izaziva veliku ekonomsku štetu.

Na sastanku u Foči, kojem su prisustvovali i predstavnici Granične policije BiH, lokalne uprave, Civilne zaštite, opštinskog Udruženje poljoprivrednika, rečeno je da u BiH još nije zabilježen nijedan slučaj bolesti kvrgave kože, koja se pojavila u Crnoj Gori, te da je pripremljena odluka o zabrani transporta stoke.

„Za donošenje odluke o uspostavljanju ugroženog područja čekamo saglasnosti od nadležnih tijela entiteta, a vakcinacija će početi onog momenta kada se pojavi prvi pozitivan slučaj oboljenja od kvrgave kože“, rekao je Kalaba.

On je objasnio da će se sredstva za nabavku vakcine protiv kvrgave kože biti obezbijeđena iz donacija, a stočare iz graničnog pojasa prema Crnoj Gori, kojima će biti podijeljeni informativni leci, pozvao je da sve sumnjive slučajeve obavezno prijave veterinarima.

Najavljenom odlukom biće zabranjen i uvoz mesa, izuzev u konzervama, ali i prenošenje domaćeg mlijeka, sira i kajmaka iz Crne Gore, koji se prodaju na pijacama u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare