Od naredne godine manifestacija „Dani Indije“

0

FOČA – U Foči će naredne godine biti održana manifestacija „Dani Indije“, koja će bogatim programom predstaviti tu zemlju, dogovoreno je na današnjem sastanku nerezidentnog ambasadora Indije u BiH Rahula Čabre sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

Osim saradnje na kulturnom planu biće sagledane i mogućnosti za konkretniju saradnju indijskih preduzetnika sa lokalnim i preduzetnicima u Republici Srpskoj.

„Indija je zainteresovana za saradnju sa BiH i Republikom Srpskom, najviše u oblasti kulture, turizma i privrede. Pored Sarajeva, Mostara, Banjaluke, svoju bogatu kulturu predstaviće dogodine i u Foči, na Svjetski dan joge koji se tradicionalno obilježava u junu“, kaže Čabra.

Ambasador kaže da sve više ljudi iz Indije posjećuje BiH, a u narednom periodu planirano je uspostavljanje saradnje sa gradom Trebinjem preko Indijske trgovinske komore.

Čabra ističe da postoje potencijali za značajno unapređenje međusobne saradnje u privredi.

„Najbolji način je da učestvujemo u zajedničkim trgovinskim sajmovima, jer se na taj način najbolje i povezujemo. U NJu Delhiju se svake godine održava centralni biznis forum na kojem učestvuje i BiH, a ohrabriću privrednike iz Foče da učestvuju“, rekao je indijski ambasador.

On je naglasio da je Indija ekonomski jaka zemlja, da rast njene ekonomije vrtoglavo raste, zbog čega je preporučio domaćim preduzetnicima da iskoriste takve prilike.

„Sada je pravi trenutak da se privrednici iz BiH i Republike Srpske povežu sa privrednicima iz Indije“, naglasio je Čabra.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da su spremni za saradnju sa Indijom i na turističkom planu, dok je za privrednu saradnju neophodno uvezivanje fočanskih privrednika na republičkom i državnom nivou. On ističe da je dogovorena konkretna saradnja u oblasti kulture, što će biti realizovano u narednom periodu.

„Kada je riječ o ekonomiji njihova interesovanja uglavnom su orijentisana na veću proizvodnju i veće kapacitete, tako da su šanse Republike Srpske i nas na tom planu udruživanje naših proizvođača i zajednički plasman na tom tržištu“, rekao je Mašić.

Indijski amabasador tokom dvodnevne posjete Foči obići će turističke potencijale ove opštine, prije svega područje Nacionalnog parka „Sutjeska“ i druga prirodna bogatstva ovog kraja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare