Od multipla skleroze u Srpskoj boluje više od 2.000 ljudi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Multipla skleroza je podmukla bolest od koje u Republici Srpskoj boluje više od 2.000 ljudi, izjavila je specijalista neurologije u Bolnici „Srbija“ Istočno Sarajevo Vesna Arsić Pejić povodom Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti.

Pejićeva je pojasnila da je multipla skleroza „najveći imitator u neurologiji i bolest sa 1.000 lica“ zbog čega je teško ustanoviti simptome, nije nasljedna, ali je veći rizik obolijevanja u porodicama u kojima ju je neko imao.

„To je podmukla, neizlječiva bolest čiji je tok nepredvidiv. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene obolijevaju dva do tri puta češće od muškaraca“, naglasila je Pejićeva i dodala da je u pitanju progresivna bolest centralnog nervnog sistema.

Pejićeva je ukazala da postoje određene prepoznatljive manifestacije poput zamagljenog vida, duple slike, utrnulosti pojedinih dijelova tijela, slabosti pri hodu, nestabilnosti, ali su prisutni i drugi manje vidljivi simptomi kao što je zamor.

„Smatra se da su neki od uzroka i nedostatak vitamina D, infekcija Epštejn-Bar virusom“, pojasnila je Pejićeva.

Ona je rekla da su, pored akutnih napada – relapsa, prisutne i degenerativne promjene koje se odvijaju i kada bolest miruje, te napomenula da je rana dijagnoza jako značajna, a da značajan broj bolesnika poslije 15 godina bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Uz terapiju i pravovremenu dijagnozu oboljenja oboljeli žive aktivno i bez ograničenja kada je riječ o karijeri, osnivanju porodice, bavljenju sportom, druženju ili putovanjima, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“.

„Kvalitet života oboljele osobe ne zavisi samo od farmakoloških faktora, veoma je važan stil života. Fizička aktivnost i socijalna interakcija su esencijalne komponente kvaliteta života“, zaključuje Pejićeva.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih, pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnostikovanja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare