Od danas besplatni oftalmološki pregledi

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, te u bolnicama u Zvorniku i Foči u narednim danima biće organizovani besplatni oftalmološki pregledi za građane koje će obavljati ljekari iz Rusije i Republike Srpske, u okviru projekta „Mobilna klinika“.

Važan aspekt ovog projekta, koji zajedno realizuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i „Ruska humanitarna misija“, jeste korištenje specijalno opremljenog vozila za prijem i pružanje medicinske pomoći.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija rekao je da će u naredna četiri dana – 18, 19. 21. i 22. decembra ruski ljekari u saradnji sa ljekarima iz Srpske vršiti besplatne pregleda za sve stanovnike Sarajevsko- romanijske regije.

„Pregledi će trajati od 9.00 do 15.00 časova radnim danima, a do 13.00 časova vikendom na Poliklinici u oftalmološkoj ambulanti“, rekao je Šešlija novinarima.

On je naglasio da će aparati koji će biti korišteni u ovoj akciji tokom šest mjeseci biti na raspolaganju ljekarima u Bolnici „Srbija“ koji će moći samostalno da vrše preglede.

Šešlija je zahvalio predstavnicima ruske Ambasade, „Ruske humanitarne misije“ i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske koji su omogućili da ova zdravstvena ustanova bude domaćin vrhunskim ruskim stručnjacima iz oblasti oftalmologije.

Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da će 20. decembra ruski stručnjci obavljati preglede u bolnici u Zvorniku, a 23. decembra u bolnici u Foči.

On je napomenuo da opreme na kojoj će biti obavljani pregledi nema na terenu na ovom prostoru.

Latinović je dodao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potpisalo sporazum sa „Ruskom humanitarnom misijom“ u Beogradu prošle godine i već su realizovali projekat u Domu zdravlja Bileća, a ovo je novi projekat.

„Kada je riječ o ruskoj Ambasadi i podršci zdravstvenom sistemu Srpske u prethodnom periodu ona je bila značajna u oblasti onkologije. Naši pacijenti su išli u Sankt Peterburg na određene terapijske procedure, zatim laparoskopske procedure malignih bolesti debelog crijeva i procedure u oblasti karcinoma dojke“, naveo je Latinović.

Rukovodilac predstavništva „Ruske humanitarne misije“ na Balkanu Mihail Bondar rekao je da će tokom šest narednih dana ruski ljekari moći da pomognu ljudima.

„Mi gradimo zajedničku budućnost u oblasti zdravstva i pretpostavljam da će u narednom periodu biti i drugih akcija“, istakao je Bondar.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc pozdravio je ovaj vid saradnje, dodajući da će podrška biti nastavljena.

„Mobilna klinika“ jedan je od najvažnijih projekata „Ruske humanitarne misije“ u ovoj godini koji ima poseban značaj za dijagnostiku i preventivnu zdravstvenu zaštitu djece.

Zahvaljujući ovom projektu i socijalno ugrožena lica mogu proći oftalmološke preglede i dobiti kvalitetnu medicinsku pomoć.

Ovo je prva ovakva akcija u Republici Srpskoj, a do sada su slični projekti realizovani u Srbiji, u pet regija, gdje je pregledano više od 2.500 ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare