Od 1. januara voda skuplja za 14,26 odsto

0

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Pale od 1. janura povećalo je cijenu vode za 14,26 odsto i građani će sada vodu plaćati 80 feninga plus PDV po metru kubnom, rekao je Srni direktor preduzeća Krsto Mićić.


Mićić je istakao da je ovo minimalno povećanje cijene vode, a da bi realna cijena bila oko dvije marke po metru kubnom.

On je naglasio da je snabdijevanje vodom uredno, da u proteklom periodu nije bilo restrikcije, kao i da je voda bakteriološki ispravna.

“Kvalitet vode je dobar, redovno vršimo analize u Regionalnom zavodu Istočno Sarajevo”, rekao je on, dodavši da se redovno uzimaju uzorci sa različitih mjesta, a kada je u toku školska godina, onda najčešće iz škola.

Prema njegovim riječima, jedino se desi kada su obimne padavine da dođe do zamućivanja vode i tada se građanima preporučuje da je prokuvaju, ali je i tada bakteriološki ispravna.

Mićić je istakao da će narednih dana početi i realizacija prvog dijela projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema na području ove opštine u vrijednosti od više od 1,6 miliona KM.

On je podsjetio da je vrijednost projekta “Smanjenje gubitaka vode i revitalizacija i dogradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema Pale-Jahorina”, oko 5,2 miliona KM, od čega su pola kreditna sredstva, a pola grant koja su obezbijeđena putem Evropske investicione banke /EIB/.

“U prvoj fazi je planirano uspostavljanje visinskih zona i neće dolaziti do povećanja pritiska u cjevovodima, radićemo mjerna mjesta i tačno ćemo znati gdje se gubi voda ukoliko dođe do pucanja cijevi i vršićemo ugradnju vodomjera”, rekao je on, dodavši da su svi ovi radovi s ciljem smanjenja gubitaka vode.

Mićić je naglasio da će se nakon prve faze raditi i projektovanje potisnog cjevovoda na Jahorini, uređenje pumpne stanice na Prači, projektovanje kolektora na Dvorištima i izgradnja kolektora na Palama.

On je naglasio da bi projekat trebalo da bude završen 2016. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments