Očekujemo više snijega u predstojećoj sezoni

0

Predstojeća zima u BiH biće hladnija u odnosu na dosadašnji prosjek što bi moglo uticati na bolju zimsku turističku sezonu u domaćim ski centrima.

«Prema svim najavama klimatologa ove godine nas očekuje hladnija zima. Prošle godine je u odnosu na prosjek bilo toplije za dva stepena. Ove godine očekujemo hladniju zimu sa obilnijim padavinama», kazao je juče Željko Majstorović, iz Hidrometerološkog zavoda FBiH te istakao da će hladnije biti u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

Objasnio je da najveći problem za turističke radnike predstavljaju velike klimatske oscilacije karakteristične za naše podneblje.

«Mi smo bilzu Jadranskog mora i oscilacije u tempereturi i kretanjima toplih struja su za zismki turizam uvijek opasne. Ma koliko snijega napada on se može istopiti za samo nekoliko dana, kao što se desilo uoči prošle Nove goidne. Ove godine će biti hladnije pa će biti i manje opasnosti», kazao je Majstorović.

Oscilacije temperature najbolje su osjetli skijaši na Jahorini. Nakon što je u subotu otvorena, skijališta na Jahorini su već jučer  ponovo bila zatvorena jer je u međuvremenu pala kiša.

«Očekujemo bolje vrijeme i značajan porast broja noćenja i dolazaka turista. Ove godine prvi put Jahorina imati i vještačko osnježavanje. Pipremili smo 46 topova i očekujemo da će sezona biti puno bolja nego prethodne dvije», kazao je Savo Kovač, direktor Turističke zajednice Istočno Sarajevo, istakavši da zvanična zimska turističa sezona u BiH počinje 17. decembra.

Snježni topovi  ove zime trebali bi biti u  funkciji i na Bjelašnici.

«Topovi će definitivno biti u funkciji ove godine. U okviru projekta vještačkog osnježavanja napravljen je i bunar u koji ćemo skupljati oborinske vode koje ćemo koristiti za proizvodnju snijega. Time ćemo reducirati potrošnju vode iz javne vodovodne mreže», rekla je Muamera Šehić, glasnogovornik ZOI 84, firme koja gazduje Bjelašnicom i Igmanom.

U skijalištu Rostovo na Kupresu također očekuju bolju sezonu.

«Snijega na Kupresu još nema dovoljno. Sve najave nam idu u prilog a i snizili smo cijene da bi privukli što više turista. Metereolozi kažu da će biti hladnije ali opet je sve u Božijim rukama», kazao je Mario Babić, vlasnik sijaškog centra Rostovo.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare