OC Jahorina: Stvarati bolje uslove za bavljenje turizmom

0

Olimpijski centar /OC/ “Jahorina” pozvao je Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo i udruženja hotelijera i vikend-kuća “Jahorina” da se, umjesto spekulacija i negativne reklame Jahorine, zajednički bave prevazilaženjem postojećih problema, što boljim uređenjem destinacije i stvaranjem boljih uslova za bavljenje turizmom.

Reagujući na otvoreno pismo Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo i udruženja hotelijera i vikend-kuća “Jahorina” u kome okrivljuju OC “Jahorina” za nemogućnost skijanja i propast tek započete turističke sezone, iz Olimpijskog centra poručju da zajednički treba da stvore što bolje uslove, kako bi gosti otišli zadovoljni sa Jahorine.

Najbolja reklama i promocija Jahorine i Olimpijskog centra bio je i biće nasmijan i zadovoljan gost, u svakom dijelu godine”, saopšteno je iz OC “Jahorina”.

“Navodi o nefunkcionalnosti sistema za vještačko osnježavanje zasnivaju se na pogrešnim informacijama i tezama”, navodi se u saopštenju i dodaje da su u OC “Jahorina” od početka decembra bili spremni da vještački osnježavaju stazu Skočine, ali da je to bilo nemoguće zbog veoma visoke temperature, jer se vještački snijeg može proizvoditi tek na četiri stepena ispod nule.

Iz OC poručuju da su maksimalno iskoristili uslove koji su dozvoljavali proizvodnju vještačkog snijega, ali da je to bilo nedovoljno, tako da su očekivanja o stvaranju uslova za skijanje nerealna, bez adekvatnih snježnih padavina i sa visokom temperaturom u kontinuitetu od nekoliko dana.

Oni podsjećaju na nemogućnost skijanja i u ostalim centrima u BiH, kao i na teško funkcionisanje i zatvaranje centara u Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj.

OC “Jahorina” ukazuje i na probleme naplate boravišne takse koju, prema podacima, plaća jedino Hotel “Bistrica”, a koju ubire Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, naglašavajući da je prošla turistička sezona bila izuzetno uspješna, a da je većina jahorinskih kuća i hotela, imala u prosjeku na godišnjem nivou samo od jednog do 10 noćenja po krevetu.

“Prošle godine Jahorina je imala minimalno 100 skijaških dana i veliku posjećenost, naročito stranih turista, pa stoga postavljamo pitanje gdje su spavali i boravili, jer prema plaćenoj boravišnoj taksi to izgleda nije bila Jahorina”, navodi se u saopštenju OC.

Jedan od ključnih zadataka Turističke organizacija grada Istočno Sarajevo trebalo bi da bude i aktivnost vezana za što veću naplativost boravišne takse, a sve radi prikupljanja sredstava potrebnih za promovisanje i održavanje različitih aktivnosti i manifestacija kao alternativnih sadržaja boravka gostiju na planini.

“Ako analiziramo manifestacije koje podržava i pomaže Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, vidjećemo da su one najmanje vezane za Jahorinu i turizam na Jahorini”, ističu u OC “Jahorina”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments